Srbija i Balkan

Branko Pavlović u "Relativizaciji": Jerkovićev poziv je zamka, sa njim više nema saradnje

Prvi na listi "Mi - Glas iz naroda" i na beogradskim izborima bio je Branimir Nestorović, mi nemamo o čemu da razgovaramo sa Aleksandrom Jerkovićem, kaže Branko Pavlović
Branko Pavlović u "Relativizaciji": Jerkovićev poziv je zamka, sa njim više nema saradnje© РТ Балкан

Mi nemamo šta da razgovaramo sa Aleksandrom Jerkovićem jer bi to bilo kao da razgovaramo sami sa sobom, rekao je advokat i jedan od osnivača grupe građana "Mi - Glas iz naroda" Branko Pavlović u emisiji "Relativizacija" koju vodi Ljiljana Smajlović.

On je tako odgovorio na javni poziv na sastanak nosioca liste "Mi", Aleksandra Jerkovića, gde bi razmenili stavove po pitanju odluka koje se tiču beogradskih izbora, uključujući i potencijalnu postizbornu saradnju sa drugim političkim subjektima.

Pavlović kaže da je prvi na listi i na beogradskim izborima bio Branimir Nestorović, te da je način na koji je Jerković javno istupio imao za cilj da njega uspostavi "kao neku drugu stranu".

Sagovornik Ljiljane Smajlović kaže da je u toku postizborno prekrajanje odborničkih grupacija, kao i da doskorašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić pokušava da napravi novi politički subjekat, zato što je jasno da "Mi - Glas iz naroda" neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom.

Pavlović smatra da je u pitanju odmeravanje snaga između Šapića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da "ne veruje da će Vučić hteti da pristane da na njegovu dušu ide to da je kupovinom odbornika, ili stimulisanjem odbornika da promene stranu, obezbedio većinu u Beogradu".

On ističe da, ako se to bude dogodilo, "Mi - Glas iz naroda" bi neprekidnim demonstracijama na najmanje tri lokacije u Beogradu "samom Vučiću napravio izuzetno visoku cenu", dodajući da novi beogradski izbori ne bi bili veliki trošak, zato što će građani u prestonici ove godine svakako izlaziti na opštinske izbore .

Pavlović kaže da je onaj ko trguje svojim mandatom "trula jabuka", ali da je onaj koji nudi drugima da prelete – taj koji remeti politički sistem.

On podseća da političke partije u srpskom pravnom sistemu nemaju mehanizam za disciplinovanje svojih poslanika i odbornika.

Pavlović kaže i da je Jerkovićev poziv "zamka", kao i da je on bio prisutan na konferenciji za novinare na kojoj je rečeno da se neće ulaziti u koaliciju ni sa jednom ni sa drugom stranom, odnosno ni sa predstavnicima vlasti ni sa predstavnicima opozicije.

Pavlović dodaje i da je odluka da Jerković bude na listi za Beograd doneta kolektivno. Kaže i da je njegova lična odgovornost posebno velika zato što je Jerković upravo njega kontaktirao, i to što ga je on predložio za mesto nosioca liste.

"Računao sam da je on mlađi od nas i da je dosta veštiji sa tim (društvenim) mrežama, i da ima nešto bolju komunikaciju sa mlađim ljudima. Video sam tu ambicioznost u politici, koja ne mora da bude sama po sebi loša", rekao je on.

Sagovornik Ljiljane Smajlović dodaje da ga je "dosta zavelo to što je Jerković imao kontakt sa pokojnim generalom Božidarom Delićem", računajući da to daje garanciju čvrstine karaktera.

On pojašnjava da bi tri tačke na kojima bi se organizovali protesti bili Predsedništvo, Skupština Srbije i Vlada Srbije, dodajući da bi to bila "jedna potpuno nova vrsta protesta", ali da će o tome pričati ako do njih dođe.

Pavlović je kategorički odbacio upotrebu nasilja, dodajući da neće biti obustava saobraćaja.

Gost "Relativizacije" kaže i da, ukoliko budu raspisani novi beogradski izbori, Aleksandar Jerković više neće biti na listi "Mi - Glas iz naroda", osim ako ne izađe u javnost i kaže da je došlo do nesporazuma.

"Na njemu je da se dokaže, a ne na nama da ga jurimo", zaključuje on.

Pavlović kaže i da je sa zabrinutošću pratio proteste opozicije nakon decembarskih izbora, zato što nikada "ne znamo šta strane obaveštajne službe mogu da iskoriste kako bi eskalirale početni nivo nasilja".

"Kada se atmosfera podigne do nekog stepena zagrevanja, onda ono samo od sebe ne preraste u nešto više – to je ovo što imamo sada. Ali, nikad ne znaš da li strane obaveštajne službe samo gnječe Vučića da bi ga omekšale za neke njihove agende, dogovore i očekivanja koja imaju prema Vučiću, ili stvarno hoće da ga ruše. U tom smislu to je rizična situacija koju treba oštro osuditi", naglašava on.

On ističe da je odgovornost članova koalicije "Srbija protiv nasilja" to što su stajali sa strane i nisu učinili ništa da spreče nasilje.

"To kad ti kao prepoznatljiva politička ličnost stojiš i ne reaguješ na takvo ponašanje – to je podstrekavanje nečinjenjem. Oni od toga ne mogu da se operu, a mi smo kao 'Mi - Glas iz naroda' tada vrlo oštro reagovali i doprineli smirivanju situacije", zaključuje Pavlović.

image