Srbija i Balkan

Priština ne sluša Hovenijera: Građani Severa mogu da primaju novac u evrima, ima tamo banaka

Tzv. "Centralna Banka Kosova" ignoriše zahtev američkog ambasadora u Prištini da se odloži sprovođenje uredbe
Priština ne sluša Hovenijera: Građani Severa mogu da primaju novac u evrima, ima tamo banaka© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Nakon zahteva američkog ambasadora u Prištini, Džefrija Hovenijera, da se odloži primena uredbe kojom se definiše da je evro jedina važeća valuta za platni promet na tzv. Kosovu, iz "Centralne Banke Kosova" navode da su oni nezavisna institucija i da su "odlučni da unaprede pravni i nadzorni okvir u sprovođenju svog ustavnog mandata".

Građanima poručuju da na severu Kosova ima licenciranih banaka, te da račune mogu da koriste za primanje sredstava "iz bilo koje zemlje". A, ukoliko takav račun nemaju – savetuju im da ga otvore.

"Centralna banka Kosova" je krajem godine donela uredbu sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na 'Kosovu'. Ova uredba, kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na toj teritoriji evro, trebalo bi da 1. februara stupi na snagu, prenosi Kossev.

Iako nije ni spomenut u samom tekstu uredbe, tumači se da srpski dinar neće moći da se koristi za plaćanje od početka sledećeg meseca, odnosno oni koji ga koriste, tretiraće se kao prekršioci zakona.

Ova odluka je naišla na kritike zvaničnog Beograda uz navode da Priština želi da ukine dinar i platni promet sa Srbijom i tako stavi ekser na prisutnost Srba na svom ognjištu.

Prištini su upućene brojne kritike međunarodne zajednice.

image