Srbija i Balkan

Čović upozorava: Odluka Prištine o ukidanju dinara opasna, a poruke Zapada neiskrene

Mora se voditi računa o opstanku Srba na Kosmetu jer ideja nekih je da ih tamo ne bude , poručio je bivši šef koordinacionog tima za KiM Nebojša Čović
Čović upozorava: Odluka Prištine o ukidanju dinara opasna, a poruke Zapada neiskrene© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Bivši šef koordinacionog tima za KiM Nebojša Čović je ocenio da je opasna namera Prištine da od 1. februara ukine dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji, a da Kurti pritiscima nastoji da eliminiše sve strukture Srbije i napravi novu realnost Kosmetu .

"Ovo sa dinarom i 'Telekomom' je tehnologija koja se primenjuje od 1999. godine i sastoji se u tome da se priča o normalizaciji i sporazumima ali nema iskrene namere da se oni sprovedu. Kolektivni Zapad forsira sporazum i podržava stranu u sporazumu koja nikada neće sprovesti delove sporazuma, a to je u ovom slučaju prištinska strana, a na nas vrše stalni pritisak da sprovedemo delove sporazuma i dodatno ugrozimo svoju poziciju", rekao je Čović za RTS.

Ocenio je da poruke Zapada nisu iskrene jer kada oni Kurtija zamole da do daljnjeg povuče odluku o dinaru ne kažu da se ona ukine trajno, što prema njegovim rečima znači da je takva odluka negde već dogovorena i da je samo pitanje vremena kada će biti primenjena.

Na pitanje šta Srbija može da uradi u sadašnjoj situaciji, odgovorio je da Beograd već preduzima ono što je diplomatski moguće, ali da mora biti još aktivniji.

"To uopšte nije lako. Moramo i da probamo da inicijativu prebacimo na našu stranu ali sadašnji trenutak u svetu je izazovan i težak – pun propagande. Ovo nije proces koji će kratko trajati i na to moramo da budemo spremni", rekao je on.

Čović je dodao je da mora da se vodi računa o bezbednosti i opstanku Srba na prostoru Kosova i Metohije jer, kako je rekao, ideja nekih je da ih tamo ne bude.
Prema njegovim rečima, valjalo bi ponovo vratiti u priču povratak predstavnika srpske nacionalne zajednice na Kosovo i Metohiji.

image