Srbija i Balkan

Bivši lider tzv. OVK može i sam da se brani: Tačijevi advokati traže povlačenje sa slučaja

Hašim Tači nije ispunio obavezu prema članovima tima za podršku, a bio je razumno upozoren da će tražiti raskid ukoliko obaveza ne bude ispunjena, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća
Bivši lider tzv. OVK može i sam da se brani: Tačijevi advokati traže povlačenje sa slučaja© Koen van Weel/Pool via Tanjug/AP

Advokati Gregori Kiho i Džo Rider, kao i njihovi pravni timovi, podneli su zahtev za povlačenjem sa slučaja Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, zbog neispunjavanje obaveza od strane bivšeg lidera tzv. OVK. 

"Gospodin Tači nije ispunio obavezu prema Gregoriju Kihu i Džou Rideru, članovima tima za podršku, a gospodin Tači je razumno upozoren da će tražiti raskid ukoliko obaveza ne bude ispunjena", navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

U saopštenju se navodi zvaničan zahtev Tačijeve odbrane, a prema uredbi, kada bude imenovana sledeća grupa odbrane, prethodni advokati moraju da nastave saradnju u roku od najviše 45 dana od trenutka kada se imenuju novi pravni zastupnici.

U saopštenju se dalje ističe da Tači može i sam da se brani pred sudom, kao i da mu se može dodeliti pravni zastupnik od strane Specijalizovanih veća ukoliko nema dovoljno finansijskih sredstava da plati iste.

Podsetimo da su Specijalizovana veća odbile zahtev odbrane i produžile pritvor bivšim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, zbog opasnosti da optuženi utiču na svedoke i tražila da se sledeće ročište o novoj žalbi njihovih advokata o privremenom puštanju na slobodu održi krajem januara.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

image