Srbija i Balkan

Kojić: Predstavnici Alijanse bombardovanje ne vide kao zločin

Činjenica da niko nije odgovarao ni za jednu žrtvu NATO bombardovanja Republike Srpske i Srbije potvrđuje da Alijansa može da sprovodi silu nad malim zemljama i brojčano malim narodima, a da to predstavlja kao političko pitanje, ukazao je nekadašnji direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina
Kojić: Predstavnici Alijanse bombardovanje ne vide kao zločin© РЦИРЗ/Уступљене фотографије/РТ Балкан

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je potpuno jasno da predstavnici NATO-a bombardovanje Republike Srpske 1995. godine i Srbije 1999. godine vide kao političko i pitanje stvaranja novog poretka na teritoriji bivše Jugoslavije u tom periodu, a ne kao zločin.

"Nesporno je da oni od svake žrtve žele da naprave političko pitanje", rekao je Kojić komentarišući izjavu zamenika generalnog sekretara Severnoatlantski alijanse Mirčea Džoane da su najave pojedinačnih tužbi iz Srbije i Srpske protiv NATO-a za štetu prouzrokovanu bombardovanjem osiromašenim uranijumom "pokušaj da se iz političkih razloga vrate neka sećanja iz prošlosti".

Kojić je istakao da je prioritetno pitanje tih tužbi da žrtve, koje su od posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom obolele od malignih bolesti i porodice stradalih u bombardovanju, dobiju ne materijalnu odštetu, nego satisfakciju za to što do sada niko nije odgovarao za ta zlodela.

"Činjenica da niko nije odgovarao ni za jednu žrtvu NATO bombardovanja Republike Srpske i Srbije potvrđuje da NATO može da sprovodi silu nad malim zemljama i brojčano malim narodima, a da to predstavlja kao političko pitanje", ocenio je Kojić.

Ističući da je reč o bolnom pitanju za porodice žrtava i celokupni srpski narod, Kojić je konstatovao da je vreme da se dobije bilo kakva satisfakcija kad već nije moguće kažnjavanje pred krivičnim sudovima odgovornih za bombardovanje, ubijanje, uništavanje infrastrukture, fabrika i domova.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je nedavno razgovarao sa advokatima Srđanom Aleksićem i Anđelom Fjore Tartaljom o nadoknadi štete za ugrožavanje života i zdravlja stanovnika Srpske zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika obolelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

On pomaže pravnom timu Aleksić, koji je podneo 2022. godine Višem sudu u Beogradu pet tužbi u kojima se zahteva nadoknada štete od NATO-a kojeg su tužili građani oboleli od kancera nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma.

image
VV inauguration
banner