Srbija i Balkan

Kako je Nikola Sandulović dospeo u "Gardijan"

Marginalni lik srpske opozicije postao je glavna preokupacija Zapada od trenutka kada su ga priveli predstavnici Bezbednosno informativne agencije jer je polagao cveće na grob pripadnika OVK
Kako je Nikola Sandulović dospeo u "Gardijan"© A.K./ATAImages

Za nepunih mesec dana, lider republikanske stranke Nikola Sandulović uspeo je ono što mu nije polazilo za rukom za više od decenije političkog delovanja – za njega je napokon neko i čuo.

Uzlet marginalnog lika sa političke scene do, barem za Zapad, simbola "ugnjetavane" srpske opozicije desio se munjevitom brzinom, od kako se početkom januara pronela vest o tome da su ga, navodno oteli, pripadnici srpske tajne službe.

Sandulović, za koga i srpski novinari, moraju malo da razmisle kako bi se setili da se bavi politikom, uspeo je da se  svojom malom filmskom pričom popne i na stranice britanskog "Gardijana", uprkos tome što je još od 2016. godine kada je poslednji put učestvovao na izborima i osvojio 0,12 odsto glasova – i na domaćoj političkoj sceni ne važi ni za kakav faktor.

Tome je doprineo trileru ravan zaplet koji se navodno dešavao početkom januara, kada je Sandulović, kako se kasnije ispostavilo, po naredbi bivšeg šefa BIA Aleksandra Vulina, priveden, nakon što je na Kosmetu položio cveće na grob teroriste Adema Jašarija, i "izvinio" se njemu sličnima "u ime srpskog naroda".

"Gardijanovi" reporteri zatiču ga prikovanog za krevet u "ogromnoj vili od cigle i mermera" u kojoj živi, a o kojoj se i ranije, zbog njene velelepnosti pisalo.

"Nekadašnji vlasnik čuvenog terazijskog kioska 'Banjalučki ćevap' (u drugoj fazi promenjeno u 'Beogradski') Nikola Sandulović, jedan od privedenih u prolećnoj policijskoj akciji 'Sablja", podigao je zdanje za koje svi u kraju znaju ali niko ne želi da o tome govori", beležio je tada, sadašnji urednik "Nove S" Slobodan Georgijev u tekstu koje je objavilo "Vreme".

Palata sa kupolama, i "brojnim terasama ukrašenim lavovima od livenog betona", kojom je Sandulović, kako je tada naveo Georgijev, pokazao da je "Dedinje tamo gde sam ja", a ne kako je ucrtano na mapi grada - bila je mesto na kome je novi glavni junak srpske opozicije, novinarima "Gardijana" rekao kako je, navodno posle maltretiranja srpske tajne službe, ostao "paralizovan".

Sandulović ovo tvrdi uprkos tome što je BIA negirala njegove i optužbe njegove porodice, tvrdeći da prilikom njegovog privođenja nije bilo "povrede slobode i prava i nezakonite primene fizičke sile".

Demantiju se priključilo i Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu koje je navelo da je imalo pristup prikupljanju dokaza, između ostalih, i otpusnoj listi VMA – Klinike za neurologiju od 4. januara, na ime Nikole Sandulovića, iz koje jasno proizilazi da nisu konstatovane bilo koje telesne povrede".

"Bilo je to nezamislivo. Dan nakon što sam na društvenim mrežama postavio video na kome se vidi da sam se izvinio dok sam polagao cveće na grob mlade devojke koja jeste bila u srodstvu sa osnivačem OVK dobio sam pretnje", žali se Sandulović.

Po njegovoj priči, 3. januara po njega su stigli pripadnici tajne službe i ubacili ga u kombi sa zatamnjenim staklima.

"Kad su počele batine toliko su me udarali da sam izgubio svest. U kombiju su me tukli po glavi, pesnicom u lice i po nogama. U holu sedišta BIA skinuli su mi majicu i naterali me da klečim i ljubim slike na zidu obaveštajaca koji su poginuli na Kosovu. Stalno su me pitali ko stoji iza moje odluke da posetim grob, ko me podmićuje da radim takve stvari", tvrdi Sandulović čija je navodna tortura trajala šest sati.

Te večeri primljen je u bolnicu, a zatim pušten kući, odakle je ponovo uhapšen.

Narednih 12 dana, osim što je prenoćio na jednoj od beogradskih klinika, Sandulović je, tvrdi, boravio u medicinskom delu beogradskog Centralnog zatvora, gde je bio u pritvoru zbog sumnje da je "izazvao rasnu, nacionalnu i versku mržnju". 

"Gardijan" podseća i na Vulinovu izjavu da BIA na srpskom opozicionaru nije primenjivala fizičku silu, kao i tvrdnju: "da je Sandulović položio venac na Himlerov grob, Mosad bi ga ubio".

"Sa retorikom na ovakvom nivou – Vulin je jedini zvaničnik koji je javno govorio o ovom incidentu, a posmatrači kažu da to ukazuje na raspoloženje u celini, koje Srbi sve više upoređuju sa klimom koja je vladala u doba Slobodana Miloševića, nekadašnjeg moćnika koji se još naziva mesar Balkana", tvrdi "Gardijan".

Britanskim novinarima je, izgleda, dobro poznata pozicija Sandulovića i nazivaju ga "kontroverznom ličnošću na marginama političkog nebeskog svoda zemlje kojom dominira autokratska vladavina Vučića".

"Cenzura je suluda. Vučić sve kontroliše. On krade glasove i nemoguće ga je čuti", jada se lider stranke koja već godinama ne učestvuje u političkom životu Srbije.

Zapadni izaslanici koji su insistirali na oslobađanju Sandulovića, među kojima i američke diplomate, prema britanskom izveštaju, dolazili su u Sandulovićevu vilu i razgovarali s njim pokraj postelje. I oni su se, čini se, razočarali kad su videli o kome se radi.

"Priznali su da su morali da uđu duboko u svvoje arhive da bi saznali ko je on, ali i da im se ne sviđa sve što su otkrili", ukazuje "Gardijan", koji ipak dodaje da je "pokušaj da se političar predstavi kao petokolonaš istakao strahove od demokratskog propadanja Srbije u trenutku kada je država kandidat za članstvo u EU zahvaćena protestima zbog navoda da je Vučićev nedavni reizbor bio namešten".

Britanski list, razgovarao je i sa Draganom Đilasom, liderom Stranke slobode i pravde koji je istakao da "nijedan političar u ovoj zemlji nikad neće prihvatiti nezavisnost Kosova".

"Ali Vučić to iskorišćava. Svakim danom sve više izoluje Srbiju od njenih prirodnih saveznika. Geografski, kulturno i  istorijski pripadamo Evropi. Ne želimo da budemo deo ruskog ili kineskog sveta, što on želi. Veoma nas rastužuje što smo jedina proevropska opozicija igde koja nema podršku Zapada. Kažem vam, ovde je atmosfera loša, ako ne i gora, nego što je bila za vreme Miloševića", žali se Đilas Britancima.

S druge strane, "istaknuti advokat za ljudska prava", kako ga "Gardijan" opisuje, inače ukrofil Čedomir Stojković koji zastupa Sandulovića, kaže za ovog političara da je jedna od malobrojnih ličnosti u Srbiji koje će ikad javno podržati nezavisnost "Kosova".

"Napadnut je na ovaj način jer govori stvari koje niko ne želi da čuje. Za mene je Nikola više politički aktivista i ponekad daje provokativne izjave, ali po kom zakonu, u kojoj državi na ovoj planeti, je nezakonito stavljanje cveća na grob sedmogodišnje devojčice", navodi Stojković.

Britanski advokat Majkl Polak u četvrtak sa Stojkovićem podneo krivičnu prijavu protiv "Sandulovićevih mučitelja" i "nezakonitog" pritvora. 

Kasnije kada je trebalo da napusti zemlju, Polaka je, prema navodima "Gardijana", policija privela na beogradskom aerodromu tražeći da zna zašto se "meša u unutrašnja srpska pitanja". Kada mu je konačno dozvoljeno da se ukrca u avion rečeno mu je da neće biti dobrodošao nazad.

Isto tvrdi i Stojković, koji navodi da je po nalogu BIA na granici zadržana i Sandulovićeva ćerka Klara, ali i on sam.

"Klara Sandulović je takođe položila cveće na istom mestu gde i njen otac, pre nekoliko dana i povodom toga je ispitivana od strane BIA. Srbija ima dugu i bogatu istoriju maltretiranja političkih protivnika, ali čak ni Milošević nije maltretirao decu opozicionih političara i aktivista", poručuje Stojković, pozivajući opet međunarodnu zajednicu da reaguje.

image