Srbija i Balkan

Hovenijer: Od Kurtijeve saradnje oko dinara zavise i naši odnosi

Akreditovani ambasadori u Prištini održali su danas sastanak sa Aljbinom Kurtijem
Hovenijer: Od Kurtijeve saradnje oko dinara zavise i naši odnosi© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Diplomatski predstavnici na takozvanom "Kosovu" zabrinuti su zbog najnovije uredbe tamošnje centralne banke o ukidanju dinara poručio je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

On je danas, zajedno sa svim drugim akreditovanim ambasadorima na "Kosovu" bio na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a glavna tema razgovora bila je uredba Centralne banke "Kosova".

"Ponovili smo da smo zabrinuti da će primena ovog pravila ako ne bude prilagođavanja, pogoditi manjinske zajednice, uključujući i Srbe. Svi iz diplomatskog kora su izrazili zabrinutost", rekao je Hovenijer.

Američki ambasador istakao je da se i on i njegove kolege diplomate nadaju da će se primena uredbe odložiti dok se "još ne poradi na tome kako bi se razvila strategija i odredbe koje bi uključile realnost i zabrinutost manjinskih zajednica".

"Kako će pojedinci koji su primali novčanu pomoć u kešu preko pošte sada primati novac? Smatramo da nema dovoljno javnih informacija koje ovo pojašnjavaju. Poštujemo i podržavamo primenu kosovskog Ustava i poštujemo i priznajemo ulogu centralne banke. Zapravo SAD igraju važnu ulogu pomažući i podržavajući ove institucije. Veoma smo zabrinuti zbog načina na koji je ova uredba primenjena", rekao je Hovenijer.

On je dodao da može da govori samo o zahtevu SAD.

"U meri u kojoj je Vlada voljna da nam bude partner u prevazilaženju ovih zabrinutosti, to će ojačati naše partnerstvo. U meri u kojoj Vlada ne želi da nam bude partner po ovom veoma osetljivom pitanju, to će uticati na kvalitet našeg partnerstva", istakao je ambasador na takozvanom Kosovu.

image