Srbija i Balkan

Mandati svakako dodeljeni, ali uz pištaljke i transparente: Čemu je onda služio haos u Skupštini?

Konstitutivna sednica je održana i svim poslanicima dodeljeni su mandati, pa i delu opozicije koji je tvrdio da ih neće uzeti zbog navodne izborne krađe. Zašto je onda umesto svečanog zasedanja iz Beograda poslata slika nereda iz plenarne sale?
Mandati svakako dodeljeni, ali uz pištaljke i transparente: Čemu je onda služio haos u Skupštini?© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Napolju kupus, a u sali pištaljke, transparenti i himna "Bože pravde". Tako je izgledao prvi dan novog skupštinskog saziva Srbije, ili bolje reći deo dana.

Prozapadna opozicija, umesto u sali, kako to propisuje procedura, zakletve je položila pred novinarima u holu.

Mandati su svakako potvrđeni svima, pa i delu opozicije koji je tvrdio da ih neće uzeti zbog navodne izborne krađe.

Čemu i kome je onda služio performans prozapadne opozicije zbog kojeg je zasedanje, umesto u svečanoj atmosferi, proteklo kao mitingovanje?

Prozapadna opozicija je imala problem da pred delom svojih birača i pristalica opravda to što uopšte ulaze u Skupštinu, kaže glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

Navodi da je sednica protekla očekivano, jer su na neki način morali da pokažu svoj stav prema izborima za koje tvrde da su nelegitimni i nepošteni.

"Za opoziciju bi bio autogol da je ušla u salu i ponašala se kao da ništa nije bilo", ocenjuje naš sagovornik.

U pitanju je "relativno dozirana opstrukcija", kaže Vukadinović i dodaje da ne misli da je opozicija danas nanela sebi štetu, jer se prevashodno obratila svojim pristalicama koje bi bile razočarane da su se ponašali mirno.

"Ovo je bio performans namenjen pre svega biračima opozicije i neka vrsta opravdanja i objašnjenja zašto uzimaju mandate. Publike, koja objektivno sagledava politička dešavanja u Srbiji, svakako je sve manje – svi već imaju unapred zauzete stavove i busije", ukazuje naš sagovornik.

Zanimljivo je da su, osim poslanika "Srbije protiv nasilja" i poslanici koalicije NADA imali transparente, doduše sa drugačijom porukom. Prvi su vlast optužili za izboru krađu, a drugi za izdaju Kosova i Metohije.

I jedni i drugi su zakletve položili u holu, pa se postavlja pitanje da li su dogovorili današnju akciju u Skupštini Srbije.

Iz Novog DSS-a nismo uspeli da dođemo do odgovora da li je postojao dogovor o nastupu u Skupštini.

Vukadinović kaže da je verovatno bilo neke koordinacije, ali smatra da je očigledno da će koalicija NADA i "Srbija protiv nasilja" u budućnosti delovati sinhronizovano, pa je zato značajno kako će se pozicionirati lista "Mi – Glas iz naroda" između dva bloka – vlasti i prozapadne opozicije.

Poslanik "Mi – Glas iz naroda" Dragan Stanojević kaže da se u Skupštini desila bruka, jer je deo opozicije sednicu pretvorio u cirkus.

"Došli smo da položimo zakletvu za ono za šta nam je narod dao poverenje, ali nismo mogli od njihovih pištaljki ništa da čujemo. Ostao je loš utisak, jer je sednica trebalo da bude svečana. Kao na primer kad čovek pravi svadbu, dođu mu gosti, a neko dođe i pokvari to. Zamislite kakav je to osećaj", kaže naš sagovornik.

Deo opozicije današnju akciju predstavlja kao borbu protiv vlasti, a zapravo je u pitanju borba protiv države i interesa građana, kaže Stanojević i dodaje da se ovim urušava ugled države, Skupštine i ostalih poslanika.

"Vrlo bezobrazno su uzeli mandate, a na kraju nisu dozvolili da se održi Skupština. Pitam se sa kojim ciljem", kaže Stanojević za RT Balkan.

Dodaje da je deo opozicije pokazao da ih ne zanima ništa osim sopstvenog interesa, bez obzira kako to utiče na državu.

"Njihov interes nije predstavljanje naroda i države u Skupštini Srbije, već onih koji stoje iza njih i koji, očigledno, celu tu priču finansiraju", napominje Stanojević.

Zaključuje da je prozapadna opozicija danas pokazala da ne zaslužuje da bude u Skupštini i da je velika greška što su uopšte tu, jer ne dozvoljavaju da Skupština radi, a sve procedure koje postoje, očigledno za njih ne važe.

image