Srbija i Balkan

Čović u pitanju gasne interkonekcije ostaje pri svom stavu, suprotnom od SAD

Čović je na konferenciji za novinare govorio i o predlozima izmena Izbornog zakona koje predlaže HDZ, a koje je nazvao "malim instrumentom odvraćanja"
Čović u pitanju gasne interkonekcije ostaje pri svom stavu, suprotnom od SAD© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je Ambasadi SAD upućen Predlog zakona o južnoj gasnoj interkonekciji koji predviđa osnivanje kompanije Južna gasna interkonekcija d.o.o. u vlasništvu Vlade Federacije BiH.

Čović je na konferenciji za novinare govorio o predlozima izmena Izbornog zakona koje predlaže HDZ, a koje je nazvao "malim instrumentom odvraćanja".

"Vrlo su kratke izmene oko Predsedništva, radi se o jednom članu zakona, kao i oko CIK-a, dok su detaljne izmene oko tehničkih problema s kojima se sada suočavamo. Što se tiče Predsedništva, prilikom izbora bošnjačkog i srpskog člana se ništa ne menja, kod hrvatskog se uvodi mali instrument odvraćanja. A to je da onaj ko pobedi na federalnom nivou mora pobediti na području pet kantona koji su tamo definisani. Sve kolege su kazale da nema smisla da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsedništva, pa evo daćemo zadovoljstvo tim elementom malog odvraćanja, ništa više od toga", rekao je Čović.

Što se tiče CIK-a kaže da je o tome raspravljano, ali da je teško usaglasiti tehničke izmene zbog velikog broja članova. To je sada prepušteno radnim grupama koje će pokušati da pronađu rešenje iduće sedmice.

Na navode zapadnih partnera da je potrebno da se poštuju presude Evropskog suda za ljudska prava, te američke Ambasade da to HDZ-ov predlog ne predviđa, naveo je da su se složili da idu u izmene Ustava jer bez njih nije moguće implementirati presude iz Strazbura i naglasio kako su oni za realizaciju svih presuda.

"Mi ne predlažemo nikakve izmene teritorijalnih jedinica, i dalje je jedna izborna jedinica", kazao je Čović.

Kada je u pitanju Zakon o južnoj interkonekciji, ostao je pri svom stavu – treba da se osnuje novo preduzeće.

"Informisali smo kolege iz Republike Hrvatske, dali smo kolegama iz američke ambasade, predlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji koji predviđa da se u skladu sa tim zakonom osnuje kompanija Južna gasna interkonekcija d.o.o. sa vlasništvom Vlade FBiH 100 odsto i ja mislim da je tu rešenje", rekao je Čović.

On je naveo da bi ovaj projekat osvežio Hercegovinu.

Ambasada SAD je u odgovoru za sarajevsku televiziju N1, navela da bi ovakav zakon kojim se predviđa stvaranje novog preduzeća sahranio ovaj projekat.

image