Srbija i Balkan

Vučić: Očekujemo jasne signale podrške iz EU; Micotakis: Ne menjamo stav o "Kosovu"

Predsednik Srbije i premijer Grčke obratiće se na srpsko-grčkom poslovnom forumu gde će takođe govoriti zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i ministar finansija Srbije Siniša Mali
Vučić: Očekujemo jasne signale podrške iz EU; Micotakis: Ne menjamo stav o "Kosovu"© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, da Srbija i Grčka neguju dobre i bratske odnose, uvek su međusobno podržavale teritorijalni integritet i izrazio nadu da će tako biti i u budućnosti.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare dodao da Grčka iskreno podržava Srbiju i na njenom evropskom putu, te da je srećan što Srbija i Grčka neguju dobre prijateljske i bratske odnose.

On je podsetio da ove godine dve zemlje obeležavaju 145. godišnjicu diplomatskih odnosa i da će ovo biti važna i godina ogromnog rasta međusobnih ekonomskih odnosa i trgovinske saradnje.

"Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, zahvalni smo Grčkoj na podršci u evropskim integracijama, to je od suštinskog značaja za našu zemlju, rekao sam da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu", istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci.

"Rekao sam da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju", rekao je Vučić.

On je rekao da su razgovarali i o agendi za EKSPO 2027. godine.

"Rekao sam da je naš san, rekao bih ostvariv san, da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću BDP od 100 milijardi o evra", rekao je Vučić.

Vučić izjavio da je sa Micotakisom razgovarao i o saradnji u energetskom sektoru - energetici, naftovodu, gasovodu, kupovini gasa, obnovljivim izvorima energije, vetroparkovima, baterijskim parkovima.

Predsednik Srbije je istakao i da su tema razgovora bili i saradnja elektroprivreda dveju zemalja, transport i infrastruktura.

"Gradimo brzu prugu Beograd - Niš, ostaje da se to premosti kroz teritoriju Severne Makedonije. Grčka završava brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom. To nam je važno i zbog naših turista kojima će Solun biti blizu", rekao je Vučić.

Naglasio je da je to važno i jer je Srbiji potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći.

"Važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo deo luke, nemamo problem da zakupljujemo luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom to će nam biti potrebno. Od Crne Gore smo tražili pristup Luci Bar, ali nam je potreban i brži izvoz u svet", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tema razgovora su bili železnički, lučki saobraćaj, infrastrukturno povezivanje.

"Srbija je ekonomski mala, ali veća nego sve ostale zemlje na Zapadnom Balkanu. U privlačenju stranih investicija činimo 62, izvozu 54 odsto Zapadnog Balkana, u BDP-u smo 50 odsto. Čini mi se da to govori o važnosti Srbije. Znamo i koliko je to manje od Grčke", rekao je on.

Dodao je da su razgovarali i o turizmu i turističkom povezivanju.

"Grčka je Srbima druga kuća", rekao je predsednik Srbije.

On je zahvalio Micotakisu na svemu i naglasio da će 2024. godina biti velika godina uspeha i rasta u odnosima Beograda i Atine.

"Molim vas da što češće dolazite u Beograd kao u svoju kuću", poručio je Vučić.

Micotakis je istakao da Srbija i Grčka žele da prodube investicione ekonomske odnose i podsetio da su dve zemlje potpisale zajedničku deklaraciju u Atini 2019.godine. 

Premijer Grčke se osvrnuo i na situaciju na Kosovu i Metohiji i rekao da ga je predsednik Vučić izvestio o dijalogu sa Prištinom.

"Naš stav vezan za Kosovo ostaje nepromenjen, verujemo da su evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaciju odnosa između dve strane, a to bi značajno pomoglo i stabilnosti u regionu što je cilj svih nas, sa zabrinutošću pratimo dešavanja poslednjih meseci, rekao je grčki premijer. 

Micotakis je u Beograd došao sa četiri ministra i velikim brojem predstavnika grčke poslovne zajednice kako bi Srbija i Grčka unapredile ekonomske odnose u konkretnim sektorima i projektima, a posebno u oblastima energetike i transporta.

"Mislim da smo imali veoma dobre bilateralne kontakte, posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i u transportu", rekao je Micotakis.

On je ocenio da su Srbija i Grčka bliski ne samo zbog geografske blizine, već i što su zajedno koračale kroz sve istorijske periode.

"Naš pogled je uvek okrenut ka budućnosti, ka miru, ka razvoju i društvenom blagostanju u Grčkoj, Srbiji, na Balkanu i u Evropi uopšte", naglasio je Micotakis.

Micotakis je istakao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o osavremenjavanju linije koja povezuje Solun i Beograd, kao i o završetku koridora koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti.

"To je od strateškog značaja ne samo za našu zemlju, već za čitavu jugoistočnu Evropu. U tom smislu moramo iskoristiti i evropske fondove koji su predviđeni za Zapadni Balkan. Inače, moja domovina ohrabruje i praktično učešće EU u razvoju infrastrukture Srbije i svih drugih zemalja poluostrva", naglasio je Micotakis.

Premijer Grčke je istakao da se saradnja Grčke i Srbije proširuje i na energetski sektor, na bezbednost i diversifikaciju snabdevanja.

On je dodao da je veoma važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

"Mi imamo izuzetno znanje zato što je više od 50 odsto naše električne energije iz obnovljivih izvora. Imamo velika znanja i naš cilj je da to znanje proširimo. Mi želimo da u Srbiji uvedemo zelenu energiju iz obnovljivih izvora, kroz tehničko znanje, ali i investicije", naglasio je Micotakis.

U okviru državno-privredne posete u Palati Srbija biće održan i Srpsko-grčki privredni forum, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku Ambasade Grčke, a na kojoj će se pored Vučića i Micotakisa obratiti, kako je najavljeno, i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Više ministara u Vladi Srbije predstaviće na forumu razvojne projekte Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ispratio je na aerodromu "Nikola Tesla" premijera Grčke i poručio da je njegova poseta impuls za unapređenje bilateralnih odnosa i produbljivanja saradnje dve zemlje.

image