Srbija i Balkan

Kurti za "Blumberg": Nećemo da poništimo odluku o dinaru

Premijer privremenih prištinskih institucija je rekao da se vlada neće mešati u odluku centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je jedina valuta evro
Kurti za "Blumberg": Nećemo da poništimo odluku o dinaru© Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Priština ne može da poništi odluku o uvođenju evra kao jedine valute na KiM i ukidanju dinara.

"Ne možemo da poništimo odluku. Nećemo imati nikakve kaznene mere, ne želimo nikoga da kaznimo", rekao je Kurti za "Blumberg" u Londonu i dodao da će Srbima biti dato vremena da se "prilagode novoj odluci".

Kurti je dodao da se vlada neće mešati u odluku centralne banke i istakao da se zalaže za uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je evro jedina valuta .

Kurti je na Iksu naveo da će sa više informacija izaći narednih dana i da neće biti kaznenih mera tokom prelaznog perioda u sprovođenju odluke CBK o zabrani dinara.

"Vlada Kosova, u okviru svojih nadležnosti, neće sprovoditi nikakve kaznene mere tokom prelaznog perioda i poziva druge da savesno zadrže isti stav. Radimo na sveobuhvatnijim informacijama koje ćemo objaviti u narednim danima", istakao je Kurti.

Inače, Kurti boravi u jednodnevnoj poseti Velikoj Britaniji, gde će učestvovati na panel diskusiji o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan. Kako su saopštili iz njegovog kabineta, on će se u okviru posete sastati i sa zvaničnicima institucija te zemlje.

"U okviru jednodnevne posete, pored sastanaka sa zvaničnicima institucija, Kurti će učestvovati i na panel diskusiji o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan, u organizaciji Instituta za politike Četam haus", navodi se u saopštenju.

Kako prenose izvori "Novosti" iz diplomatskih izvora, očekuje se da se Kurti sastane sa svojim ostrvskim savetnicima koji ga godinama iz senke podržavaju u potezima čiji je krajnji cilj etničko čišćenja Srba sa prostora KiM i zaokruživanje suvereniteta tzv. Kosova na celoj teritoriji naše južne pokrajine.

Nije tajna da Kurti u Velikoj Britaniji ima dobro razvijenu mrežu saradnika i mentora, inače osvedočenih albanskih lobista, koji godinama predano rade na projektu kosovske nezavisnosti. Među njima su i profesor Mark Veler, ekspert za Balkan koji je bio i pravni savetnik britanske vlade na konferenciji u Rambujeu 1999, pa i tad otvoreno stao na stranu Prištine, te Elizabet Goving, koja je decenijama infiltrirana u prištinske institucije, kao i Ališa Kerns, čuvena po optuživanju Beograda i SPC za širenje kriminala na KiM. Pomoć, kako tvrde upućeni, imaju i kroz delovanje službi, pre svih britanske MI-6.

Govoreći o Veleru i potezima koje Kurti već duže vreme povlači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je upozorio da Kurti ima savetnika iz Velike Britanije, Nemca poreklom.

Privremene prištinske institucije su usvojile uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara.

SAD i EU zatražili su ranije da primena uredbe bude odložena jer će ona imati veliki uticaj na Srbe, koji primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

U četvrtak je, na zahtev Srbije, održana vanredna sednica SB UN o KiM, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić istakao da je zabrana dinara kulminacija napada Prištine na Srbe i nealbansko stanovništvo na KiM i naglasio da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini.

image