Srbija i Balkan

Ustaški simboli ispred pravoslavnog groblja u blizini Sinja

Meštani ovaj nemili događaj povezuju s nedavnim okupljanjem u jednom restoranu u Dicmu održanom u organizaciji tzv. Hrvatskog pravoslavnog centra povodom pravoslavnog Božića
Ustaški simboli ispred pravoslavnog groblja u blizini Sinja© Jens Kalaene

Ustaški simboli ispisani crnim sprejem osvanili su u Dicmu, mestu između Splita i Sinja, na putu ispred kapije koja vodi na pravoslavno groblje i hram Uspenja Presvete Bogorodice

Ispred kapije groblja u dužini od oko pet metara ispisani su: ustaško slovo 'U' i skraćenice ustaškog pokliča "za dom spremni" i Nezavisne Države hrvatske, uz krst i šahovnicu sa prvim belim poljem.

Simboli su ispisani sredinom prošle sedmice.

"U Dicmu još od vremena rata nije bilo ovakvih parola. Službe na čelu s načelnikom Opštine Dicmo Petrom Maretićem vrlo brzo su reagovale, kao i policija. Nadamo se da će se vrlo brzo otkriti ko je i zašto napisao ustaške poruke. Hrvati i Srbi u ovom kraju žive zajedno, bez ikakve mržnje i netrpeljivosti", rekao je za portal hrvatskog nedeljnika "Novosti" predsednik Veća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić, koji je poreklom iz ovog kraja.

Načelnik Maretić je za splitsku "Slobodnu Dalmaciju" kazao da su odmah kad su saznali za vandalski čin izašli na teren s komunalcima i da će grafit hitno biti ispeskaren i hemijski obrisan.

Maretić je naglasio da misli da su to napravili mladi ljudi bez srama i izrazio žaljenje što nemaju pijeteta prema pokojnicima.

Hrvatska policija sprovodi kriminalističko istraživanje i preduzima mere i radnje u cilju utvrđivanja činjenica.

Za vreme rata na crkvu je bačena eksplozivna naprava, kao i na još nekoliko stambenih objekata. Kasnije međuetničkih incidenata nije bilo, a meštani su crkvu obnovili.

Inače, u Dicmu,  živi tridesetak pripadnika srpske nacionalnosti, dok ih je pre Drugog svetskog rata bilo puno više.

Meštani nemili događaj povezuju s nedavnim okupljanjem u jednom restoranu u Dicmu održanom u organizaciji tzv. Hrvatskog pravoslavnog centra povodom pravoslavnog Božića.

Predsednik tog udruženja, čije je sedište u Vukovaru, Predrag Mišić Peđa zagovara osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve.

Radi se o jednoj od nekoliko struja koja se međusobno svađaju oko prava na nasleđe crkve za čije je osnivanje u Drugom svetskom ratu najzaslužniji bio ustaški poglavnik Ante Pavelić s ciljem da podjarmi pravoslavne vernike koji nisu proterani, likvidirani ili pokatoličeni.

Na skupu je bio i general Marijan Mareković, kao izaslanik predsednika Zorana Milanovića, te Dinko Tandara, izaslanik potpredsednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, potom Ante Sanader, potpredsednik Hrvatskog sabora, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, penzionisani pukovnik Mirko Čondić, Marko Skejo, komandant 9. bojne HOS-a te više odbornika županijske Skupštine i splitskog Gradskog veća.

Načelnik Maretić je kazao da ne zna imaju li grafiti veze s tim skupom i inicijativom, da nije bio na njemu i da ovakvih incidenata pre u opštini nije bilo.

Slično razmišlja i Simić koji kaže da ne zna postoji li ikakva veza grafita i desničarskog okupljanja te izražava nadu da se radi o delu neodgovornog pojedinca, prenose hrvatske "Novosti".

image
VV inauguration
banner