Srbija i Balkan

Hrvatska obeležava Dan sećanja, Vukovarom odjekuje "za dom spremni"

Uprkos najavi da delegacija SDS S-a neće doći u Vukovar, juče su predstavnici Domovinskog pokreta i HOS-a organizovali "živi štit", u kojem je bilo i osuđenih ratnih zločinaca
Hrvatska obeležava Dan sećanja, Vukovarom odjekuje "za dom spremni"© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/ nr

Hrvatska danas, 32 godine nakon poslednjeg rata na prostoru bivše SFRJ, obeležava Dan sećanja na žrtvu Vukovara, koji se u toj državi doživljava kao dan "pada" tog grada, dok se u Srbiji taj dan smatra danom oslobođenja Vukovara.

Obeležavanje je proteklo u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), čiji simboli su ustaški - šahovnica sa prvim belim poljem i poklič "za dom spremni", onako kako je to zamislio gradonačelnik Vukovara i lider opozicionog Domovinskog pokreta, bivši HDZ-ovac, Ivan Penava.

Predstavnici srpske zajednice nisu se pojavili, zbog pretnji koje je Domovinski pokret uputio Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDS S) i njenom lideru Miloradu Pupovcu. Zbog tih pretnji delegacija SDS S-a je odlučila da ne ide u Vukovar i Škabrnju jer, kako su saopštili, žele da očuvaju svoje dostojanstvo i dostojanstvo komemoracija.

Uprkos najavi da delegacija SDS S-a neće doći u Vukovar, juče su predstavnici Domovinskog pokreta i HOS-a organizovali "živi štit", u kojem je bilo i osuđenih ratnih zločinaca.

Centralni komemorativni program održan je u dvorištu vukovarske bolnice u prisustvu hrvatskog državnog vrha - predsednika Zorana Milanovića, predsednika Hrvatskog sabora i Vlade, Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića.

Potom je usledila Kolona sećanja, to jest 5,5 km duga šetnja ulicama Vukovara, od bolnice do Memorijalnog centra, koju predvode pripadnici HOS, a ulicama odjekuje ustaški pozdrav "za dom spremni", preneo je zagrebački "Jutarnji list". Prema proceni hrvatskih medija, u Koloni je desetak hiljada ljudi.

Pripadnicima HOS je bilo zabranjeno da se ove godine pojave u Kninu na obeležavanju 28. godišnjice akcije Oluja, upravo zbog njihovog grba sa ustaškim simbolima i incidenata koje su pravili uzvikivanjem tog pokliča prethodnih godina.

Gradonačelnik Ivan Penava poručio je da u Koloni sećanja ima mesta za svakoga ko želi da se "pokloni žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku", uz konstataciju da je "dobro što je SDS S poslušao i zaobišao Vukovar".

Penava je, inače, proteklih dana više puta ponovio da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo "U", HOS ili ustaški poklič "za dom spremni". On je rekao da to važi za predstavnike državnog vrha, političkih stranaka i diplomate.

image