Srbija i Balkan

U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Prvi slučaj obolevanja od morbila u Srbiji u ovoj sezoni potvrđen je 6. februara kod dečaka, čija se majka zarazila u inostranstvu
U Beogradu prijavljena epidemija malih boginjaGetty © Hussain Ali/Anadolu Agency via Getty Images

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja (morbila), saznaje "Blic" u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Novi slučajevi zaraze malim boginjama od 6. februara, kada pojavio prvi slučaj posle 10 meseci, poslednjih dana se pojavljuju svakodnevno i nisu povezani međusobno, što znači je virus u cirkulaciji.

Poslednja dva slučaja zaraze malim boginjama za koji je javnost saznala su od jutros.

Male boginje su tako potvrđene kod još dve osobe u Beogradu. Reč je o muškarcu (46) i detetu (3).

Prvi slučaj obolevanja u ovoj sezoni od morbila potvrđen je u Srbiji 6. februara kod dečaka, čija se majka najpre zarazila u inostranstvu.

Do danas je potvrđeno 11 slučajeva malih boginja u Beogradu.

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

"Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba kod malih boginja traje sedam do 18 dana. Nakon toga dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjuktivitisa - vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci. Nabrojani simptomi traju dva dočetiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature, preko 40 stepeni i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete", objasnili su u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije, kada je još uvek bez tegoba, četiri dana pre izbijanja osipa i četiri dana posle toga.

"Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda", kažu u Zavodu.

Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta. MMR vakcina se daje u dve  doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 - 15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu).

image
VV inauguration
banner