Srbija i Balkan

Varhelji: Vrata EU su Crnoj Gori širom otvorena, Podgorica najnapredniji kandidat

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je istakao i da su čvrsta podrška i ohrabrenja iz Brisela podsticaj da se još snažnije ide ka EU
Varhelji: Vrata EU su Crnoj Gori širom otvorena, Podgorica najnapredniji kandidatwww.globallookpress.com © Mohammad Abu Ghosh

Vrata Evropske unije široko su otvorena i Crna Gora je spremna da to iskoristi, poručeno je tokom susreta predsednika Vlade Milojka Spajića i evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija u Podgorici.

Sagovornici su ocenili da se već nakon četiri meseca mandata 44. Vlade, a na temeljima ostvarenih rezultata, stvaraju uslovi za zatvaranje privremenih merila, što je cilj Crne Gore, ali i EU.

Varhelji je poručio da je Crna Gora najnapredniji kandidat i da je očekivanje svih u EU da se napravi korak napred, čemu je Evropska komisija snažno posvećena.

"Poruka je veoma jasna, vrata EU su široko otvorena", kazao je Varhelji, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je kandidat koji je najviše napredovao, uprkos tome što su propuštene određene prilike poslednjih godina.

Varhelji je poručio da je sada prilika da se to nadoknadi.

"Stav EK je jasan, ukoliko ste spremni i ako ostvarujete rezultate, vreme je za narednu fazu integracija, zatvaranje poglavlja kako bi postali članica EU.

Jednom kad prođemo kroz privremena merila, stvari mogu ići mnogo brže", naveo je Varhelji.

U tom kontekstu je, naveo je, i osmišljen novi Plan rasta, kao novi mehanizam podrške u pripremi za članstvo.

"Spajić je iskazao spremnost da napravimo dodatne i odlučujuće iskorake prema članstvu u EU. Politički konsenzus i spremnost za napretkom na putu integracije garantuju da će se sa željenim reformama nastaviti".

Premijer je istakao i da su čvrsta podrška i ohrabrenja iz Brisela podsticaj da se još snažnije ide ka EU.

Spajić je kazao da je u ovom trenutku cilj pripremiti zakonska rešenja, koja su ključni preduslov za napredak u poglavljima 23 i 24.

Očekuje, kazao je, da će tokom marta biti jasnih pomaka kada je u pitanju izrada ključnih zakona i strategija u oblasti pravosuđa.

"Izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, zaokruživanje seta medijskih zakona, kao i druge preostale aktivnosti koje vode do ispunjenja privremenih merila", rekao je Spajić, navodi se u saopštenju.

Crna Gora je, dodaje se, ohrabrena pozitivnim momentumom. "Ovo je prilika koju ne smemo propustiti", istakao je Spajić.

Sagovornici su se saglasili da je Plan rasta velika šansa za integraciju zemalja Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište.

Crna Gora ima ambiciju da se što pre priključi Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) što će, kako je ocenjeno, doneti značajne benefite građanima i privredi, kazao je Spajić, stoji u saopštenju.

image