Srbija i Balkan

Spajić stopirao smenu direktora Uprave policije: Nemam ništa protiv, ali nije po zakonu

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović izjavio je sinoć da direktor Uprave policije Zoran Brđanin treba da bude smenjen i da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju
Spajić stopirao smenu direktora Uprave policije: Nemam ništa protiv, ali nije po zakonuGetty © Filip Filipovic

Crnogorski premijer Milojko Spajić povukao je sa današnje sednice Vlade predlog za razrešenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje nezvanično portal RTCG. Spajić je, navodi se, na sednici rekao da nema ništa protiv smene Brđanina, ali da je potrebno postupati po zakonu.

Smatra da Brđanina ne može da smenjuje ministar Danilo Šaranović kao koordinator, jer, kako je rekao, to nije po zakonu. Dodao je da treba imati u vidu napredak u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU i potrebu poštovanja procedura.

Premijer je potom povukao predlog da Brđanin bude razrešen, imajući u vidu da kompromisa i dalje nema. Spajić je, navodi se, predložio i da se o ovom pitanju razgovara sa partnerima iz Brisela.

"Puna podrška svih članova Vlade o situaciji u Upravi policije. U toku je konstruktivan dijalog u pogledu redosleda koraka. Prioritet je IBAR i u tom smislu se mora obezbediti poštovanje procedura u dogovoru sa međunarodnim partnerima", kazali su iz Vlade, piše portal.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović izjavio je sinoć za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smenjen i da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dve godine i četiri meseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po meseci i to rešenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocenjeno da su nezakonita. Kao pobednik na sudu, ponovo je seo u direktorsku fotelju, 12. decembra prošle godine.

Navode o smeni Brđanina stopirao je premijer.

"Mislim da je Brđanin u punom mandatu, ja ne bih voleo da se igram galimatijasa kojima se igrala 43. vlada. Mislim da postoji prostor i za dogovore i za razgovor s gospodinom Brđaninom", kazao je ranije Spajić.

image