Srbija i Balkan

Bez zastave "Kosova" i izmena deklaracije: U Prištini saglasni da je u Tirani pobedio Vučić

Organizator u Tirani bio pažljiv prema Vučiću, kaže analitičar Nedžmedin Spahiu
Bez zastave "Kosova" i izmena deklaracije: U Prištini saglasni da je u Tirani pobedio Vučić© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Analitičar Nedžmedin Spahiu ocenio je da je Samit u Tirani velika pobeda za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uspeo da promoviše svoju zemlju na najbolji način, prenosi "Gazeta blic".

Kako je kazao ispunjena je većina Vučićevih zahteva, od odsustva kosovske zastave do skidanja tačaka iz deklaracije o Rusiji.

"Samit u Tirani bio je izuzetno velika pobeda za Vučića uprkos svim kompromisima koje su napravili prema njemu, uključujući i onaj simbolični za zastave. To u potpunosti zavisi od organizatora, uključujući i simboličku stranu koja uvek izražava suštinu. Na sastanku šest balkanskih zemalja u Hrvatskoj ili Berlinu bile su zastave svih zemalja Zapadnog Balkana. Ovoga puta ih nije bilo i to pokazuje koliko je organizator u Tirani bio pažljiv prema Vučiću", rekao je Spahiu.

Ceo dan i celu noć trajali su razgovori o deklaraciji koju su Evropljani i Ukrajinci sastavljali, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Tirane.

"Pristali su da izbacimo deo o sankcijama i malignom uticaju Rusije, i da se izbaci konstrukcija 'naše države' i 'naše zemlje'. Ja sam rekao da mi iako želimo da podržimo međunarodno javno pravo, i naše ukrajinske prijatelje, mi to ne možemo da prihvatimo. Obavešteni smo da je to prihvaćeno. Nema sankcija, ne pominju se sankcije, ne pominje se ruski maligni uticaj", rekao je Vučić.

Naveo je i da je on to tražio i zbog vojne neutralnosti.

image