Srbija i Balkan

Lajčak: Uskoro novi sastanak o ukidanju dinara

Priština je ranije odbila da na političkom nivou učestvuje na sastancima o uredbi prištinske Centralne banke, jer smatra da to pitanje ne bi trebalo da bude tema u dijalogu
Lajčak: Uskoro novi sastanak o ukidanju dinaraGetty © Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da će uskoro organizovati novu rundu dijaloga na nivou glavnih pregovarača o uredbi Centralne banke takozvanog Kosova o ukidanju dinara.

"Planiram da narednih dana organizujem sastanak na nivou glavnih pregovarača, tako da je to glavni razlog posete Prištini", izjavio je Lajčak nakon susreta sa zamenikom premijera tzv. Kosova Besnikom Bisljimijem.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči i o "daljim koracima" ka primeni postojećih sporazuma između Srbije i Kosova".

Lajčak je ocenio da je Osnovni sporazum, koji je dogovoren u Briselu 27. februara prošle godine, najbolji sporazum koji Beograd i Priština mogu da postignu u okviru procesa dijaloga. On je dodao da je to u interesu strana "koje su posvećene napretku i započinjanju implementacije sporazuma", prenosi "Albanijan post".

"Ovaj sporazum je najbolji sporazum koji Kosovo i Srbija mogu da postignu, u to sam siguran. Da postoji bolji dogovor, mi bismo ga već predložili, zato je u interesu svih da se on sprovede. U ovom sporazumu imamo sve odgovore – šta i kako da radimo", naglasio je Lajčak.

Priština je ranije odbila da na političkom nivou učestvuje na sastancima o uredbi prištinske Centralne banke, jer smatra da to pitanje ne bi trebalo da bude tema u dijalogu.

image