Srbija i Balkan

Bilčik o pisanju "Politika": Nisam znao da ta osoba ima veze sa FSB-om

Bilčik je naglasio da ni u jednom trenutku nije znao za bilo kakve veze osobe sa kojom se sreo sa FSB-om, niti se tokom njihovog sastanka razgovaralo o pitanjima Rusije ili Ukrajine
Bilčik o pisanju "Politika": Nisam znao da ta osoba ima veze sa FSB-omGetty © Thierry Monasse / Contributor

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas, reagujući na pisanja briselskog lista "Politiko" da je na sastanku sa predsednikom Vojnog sindikata Novicom Antićem razgovarao o pitanjima koja se odnose na zapošljavanje vojnika i pravne procese vezane za tu temu.

Antić, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je proneverio novac Vojnog sindikata, aktivni je "agent uticaja" koji je svesno i blisko sarađivao sa ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB) i održavao je sastanke u Briselu, a posebno sa poslanicima Evropskog parlamenta, navodno piše u dokumentima zapadnih obaveštajnih službi koje citira "Politiko".

Među tim poslanicima EP bili su nemačka poslanica Zelenih Viola fon Kramon, poslanica italijanskih socijalista i demokrata Alesandra Moreti i slovački član Grupe konzervativne Evropske narodne partije Vladimir Bilčik, navodi se u saopštenju za štampu sa tog sastanka i vidi na fotografiji u koju je "Politiko" imao uvid. 

"Kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, učestvujem u brojnim sastancima sa različitim zainteresovanim stranama kako bih prikupio uvide koji se odnose na region", naglasio je Bilčik.

"Ovi sastanci su suštinska komponenta mojih dužnosti. Predmetni sastanak, koji je zatražila Evropska federacija sindikata javnih službi, bio je fokusiran na rešavanje pitanja zapošljavanja vojnika i tekućih pravnih bitaka u vezi sa ovom temom", napisao je Bilčik u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži Iks.

On je rekao da ni u jednom trenutku nije znao da osoba sa kojom se susreo ima bilo kakve veze sa FSB-om, niti se tokom njihovog sastanka razgovaralo o pitanjima Rusije ili Ukrajine.

"Pošto se EU suočava sa značajnim izazovima povezanim sa stranim mešanjem i dezinformacijama iz Rusije, ja sam posebno oprezan u pogledu ovih pretnji. To je vidljivo i iz mog rada i glasačkog dosijea o ovim pitanjima", rekao je Bilčik.

Podsetimo, "Politiko" je danas objavio sadržinu navodnog izveštaja zapadnih obaveštajnih službi, u kojem se tvrdi da Rusija koristi Antića kako bi se infiltrirala u tela Evropske unije zarad širenja "prokremaljskih teza" o sukobu u Ukrajini.

Međutim, neobična je činjenica da se Antić optužuje za promovisanje "prokremaljskih teza" budući da su mnogi prozapadni političari i javne ličnosti, poput Zdravka Ponoša, Saše Jankovića, Boža Prelevića i Rodoljuba Šabića prilikom hapšenja stali u njegovu odbranu na televiziji N1, za koju se teško može reći da je proruski nastrojena. 

Štaviše, Vojni sindikat je uručio počasne gramate televiziji "N1", dnevniku "Danas", agencijama Beta i Fonet i portalu "Nova".

image