Srbija i Balkan

Mediji: Najuže rukovodstvo SNS donelo odluku o mandataru i predsedniku Narodne skupštine

Sudeći po dosadašnjim iskustvima, u finišu formiranja Vlade pojaviće se i nova lica, eksperti široj javnosti gotovo nepoznati, koji nemaju članske karte nijedne partije, i za njih će biti ministarskih mesta u Vladi
Mediji: Najuže rukovodstvo SNS donelo odluku o mandataru i predsedniku Narodne skupštine© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Vrh Srpske napredne stranke usaglasio se o kadrovskim rešenjima kada je reč o predsedniku Narodne skupštine i mandataru za sastav nove vlade, saznaju "Novosti".

Prema njihovim informacijama, dogovor o ova dva veoma bitna mesta za arhitekturu buduće vlasti postignuta je sinoć na sastanku najužeg rukovodstva najjače političke opcije u državi i očekuje se da danas bude obrazložena na sednici predsedništva stranke koja je zakazana za 17 časova.

Najviše telo SNS izjasniće se o oba predloga.

Ranije danas, "Večernje Novosti" su prenele da je najozbiljniji kandidat za predsednika Skupštine Srbije Nikola Selaković, koji bi u parlament trebalo da se preseli sa mesta ministra za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, dok bi na čelo nekog ministarstva trebalo da ode i doskorašnji šef poslaničkog kluba naprednjaka Milenko Jovanov.

Ovo je jedna od kombinacija koja se pominje dok se čeka formiranje nove izvršne vlasti na osnovu rezultata parlamentarnih izbora u decembru prošle godine.

Posle završenih konsultacija kod predsednika Aleksandra Vučića, prvi čovek naprednjaka Miloš Vučević još jednom je potvrdio da imaju većinu, što je bilo jasno i posla saopštavanja konačnih rezultata i ubedljive pobede koalicije oko SNS. Naveo je i da će se za desetak dana znati mandatar.

Najviše šanse da zauzme mesto predsednika Vlade daje se upravo Vučeviću, koji je bio u "bubnju" za odlazeći kabinet, ali je tada, ipak, Ana Brnabić dobila još jedan mandat. Sada se pominje da bi ona mogla karijeru da nastavi na mestu ambasadora u SAD ili čak gradonačelnika Beograda, dok bi ministar finansija ostao Siniša Mali, tim pre što državu očekuju zahtevni poslovi iz paketa EKSPO 2027.

U Srbiju se iz Amerike vraća ambasador Marko Đurić i on se pominje kao kandidat za mesto ministra spoljnih poslova, dok se spekuliše da bi Vladimir Orlić, dosadašnji predsednik parlamenta, mogao da zauzme resor odbrane.

Sudeći po dosadašnjim iskustvima, u finišu formiranja Vlade pojaviće se i nova lica, eksperti široj javnosti gotovo nepoznati, koji nemaju članske karte nijedne partije, i za njih će biti ministarskih mesta u Vladi.

O kadrovskim rešenjima naprednjaci ne žele da govore, osim potpredsednika stranke Aleksandra Šapića koji je juče rekao da očekuje da će ponovo biti kandidat za gradonačelnika Beograda na ponovljenima izborima i dodao da bi formalno to trebalo da se za zna za nekoliko dana.

U novom kabinetu će mesta biti i za socijaliste, ali se i dalje ne zna koja ministarska mesta su u pitanju. Očekuje se da Milan Krkobabić ostane na mestu ministra za brigu o selu, a spekuliše se da bi se na neku od ministarskih pozicija mogao vratiti predsednik SDPS Rasim Ljajić, čija je stranka godinama unazad dobijala jedan portfelj.

Tradicionalni partneri naprednjaka Savez vojvođanskih Mađara će u narednoj vladi biti zastupljeni na nivou državnih sekretara, kao što je i do sada bilo u više ministarstva. Ali, u Nemanjinoj će biti mesta za predstavnike još manjina, moguće za partiju SPP.

Nova vlada biće 18. po redu od višestranačkih izbora 1991. godine. Samo je premijerka Brnabić imala tri mandata. Najduže je trajala prva vlada Mirka Marjanovića kao i kabinet koji je predvodio Mirko Cvetković od 2008. do 2012. godine koji su ostvarili pun mandat. 

image