Srbija i Balkan

Živimo za dan kada će se srpska trobojka vijoriti na KiM: Zašto govor direktora VOA postaje viralan

U našoj službi nema mesta ljudima koji ne nose Kosovo i Metohiju u svom srcu, i koji ne žive za dan kada će se srpska trobojka vijoriti širom naše južne pokrajine, poručio je general-major Zoran Stojković
Živimo za dan kada će se srpska trobojka vijoriti na KiM: Zašto govor direktora VOA postaje viralan© Министарство одбране Републике Србије

Dva dana nakon obeležavanja Dana Vojnoobaveštajne agencije, deo govora direktora VOA general-majora Zorana Stojkovića privukao je pažnju javnosti u meri koja nije uobičajena da događaje ovog tipa.

"U našoj službi nema mesta ljudima koji ne nose Kosovo i Metohiju u svom srcu, i koji ne žive za dan kada će se srpska trobojka vijoriti širom naše južne pokrajine. Patriotizam se uči i najbolje dokazuje u teškim vremenima, što su pokazale i generacije pre nas", istakao je general-major Stojković.

Važnost Kosova i Metohije bila je istaknuta tokom celog događaja, pa je tako i ministar odbrane Miloš Vučević upozorio da će predstojeći period biti posebno težak za Srbiju, a s time i zadatak VOA izrazito važan.

"Ono što se priznaje svima, samo se nama ne priznaje. I to nam se servira kako bi trebalo da se saglasimo sa time, jer ne zadugo posle toga bi 'ugledali svetlu budućnost i dostigli neke neviđene rezultate'. Naša je obaveza da čuvamo državu, da čuvamo naš narod, pre svega naš narod na Kosovu i Metohiji, ali i da pomažemo našem narodu ma gde da živi, čuvajući Srbiju", istakao je ministar Vučević.

Da je VOA i vojnom rukovodstvu u Srbiji srce na mestu, i da ne nameravaju da se odriču od srpstva i onih koji ga brane, ukazuje i činjenica da je, pored ministara Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, plaketu dobio i Aleksandar Vulin.

Vulin je, podsetimo, prilikom podnošenja neopozive ostavke na mesto direktora Bezbednosno informativne agencije u novembru prošle godine, izjavio da odbija da zbog bilo kog položaja postane deo antiruske i antisrpske histerije, da prestane da brine o Republici Srpskoj i njenom opstanku i da prestane da veruje u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja Srpskog sveta, kao i da odbija da odustane od politike vojne neutralnosti i bratstva sa Rusijom i Kinom.

"Sankcije Rusiji nisu dobili, srpsko priznanje Kosova nisu dobili, ali jednu srpsku glavu jesu", rekao je Vulin.

Takođe vredi napomenuti da je, usred "brojnih drugih aktivnosti drugih država koje ne poštuju ono što kod sebe poštuju", kako je to ministar Vučević rekao, general-major Zoran Stojković napravio na Jovana Milanovića, koji je svojim genijalnim obaveštajnim radom tokom devedesetih godina u Briselu potpunosti poremetio planove zapadne Alijanse i odložio agresiju na SR Jugoslaviju za gotovo pola godine.

"Ugledajući se na patriotizam, požrtvovanje, odvažnost i hrabrost tih ljudi, nastojimo da budemo njihovi dosledni naslednici", istakao je general-major Stojković.

Kako je rekao, najznačajniji zadatak VOA je prikupljanje podataka o sve agresivnijem delovanju "albanskog faktora, koji predstavlja pretnju bezbednosti i stabilnosti regiona".

"Svakim danom, Srbima na KiM je sve teže, budući da je osnovna strategija Prištine konstantno podizanje tenzija i stvaranje uslova za njihovo proterivanje. Srbija to neće nikada dozvoliti, a svi pripadnici VOA će nastaviti borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta", odlučan je Stojković.

image