Srbija i Balkan

Viola fon Kramon: Nisam znala da je Novica Antić ruski agent

Evropski parlament mora da ostane na oprezu u pogledu pokušaja da se kompromituje naš rad, i da uzvrati na pretnje izazvane ruskim zlonamernim uticajem, napisala je Viola fon Kramon
Viola fon Kramon: Nisam znala da je Novica Antić ruski agent© Milos Tesic/ATAImages

Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za tzv. Kosovo Viola fon Kramon saopštila je da nije znala da je Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbija, sa kojim se sastala u Briselu, povezan sa ruskom obaveštajnom službom FSB.

Ona je to napisala na Iksu, a povodom pisanja "Politika" da je ona jedan od članova EP sa kojima se sastajao Antić, za koga briselski portal tvrdi da ima veze sa ruskom obaveštajnom službom FSB i da je nameravao da se za potrebe ruske obaveštajne službe infiltrira u tela EU. Dodala je da je sa Antićem na sastanku razgovarala isključivo o sindikatu.

"Evropski parlament mora da ostane na oprezu u pogledu pokušaja da se kompromituje naš rad i da uzvrati na pretnje izazvane ruskim zlonamernim uticajem", napisala je Fon Kramonova.

Ona je navela da je 8. oktobra 2023. godine od Evropske federacije sindikata javnih službi, koja predstavlja više od osam miliona radnika u evropskim javnim službama, dobila zahtev da se sastane sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije.

"Sastanak se isključivo bavio pritiscima na Vojni sindikat Srbije i njegovog lidera, gospodina Antića, koji nam je izneo detalje o pravnim postupcima u toku, koje je pokrenulo Ministarstvo odbrane Srbije", tvrdi Fon Kramonova.

Ona je dodala da ni u jednom trenutku, kako je rekla, nije mogla da zna da je Antić ili bilo koji drugi predstavnik na tom sastanku povezan ili je bio povezan sa FSB ili ruskom državom.

Fon Kramonova je dodala da se redovno sastaje sa jednim brojem srpskih političkih, medijskih, civilnih, sindikalnih i drugih predstavnika i istakla da ti sastanci nude "neprocenjiv uvid i mogućnost da se u potpunosti razumeju dešavanja u Srbiji".

Briselski "Politiko" objavio je početkom nedelje da ruski obaveštajci navodno koriste srpskog agenta za infiltriranje u institucije EU i širenje "prokremaljskih teza" o sukobu u Ukrajini.

Novica Antić, nedavno uhapšen zbog sumnje da je proneverio novac Vojnog sindikata, aktivni je "agent uticaja" koji je svesno i blisko sarađivao sa ruskom Federalne službe bezbednosti (FSB), imao je sastanke u Briselu sa poslanicima Evropskog parlamenta, navodno piše u dokumentima zapadnih obaveštajnih službi koje citira "Politiko".

image