Srbija i Balkan

Konkurs za Vojnu akademiju: Kruna obučenosti za rad u VS

Ove godine obeležava se 174 godina postojanja Vojne akademije

U godini kada se obeležavaju 174 godine postojanja Vojne akademije, ta ustanova ponovo je otvorila vrata za buduće kadete, a svi zainteresovani mogu svake subote od 10 do 13 časova da se upoznaju sa načinom rada.

Konkurs za upis u sve vojne škole - Vojnu akademiju, srednju stručnu vojnu školu i Vojnu gimnaziju otvoren je do 31. marta, a uslovi za prijavljivanje kandidata, kao i sama procedura mogu se videti na sajtu tih ustanova, kaže za Tanjug major Miroslav Jovanović, komandant 145. klase kadeta.

Navodi da se ove godine prima 185 kandidata na sedam studijskih programa, a to su u kopnena vojska, vojno vazduhoplovstvo, ekonomija odbrane, vojno elektronsko inženjerstvo, vojno mašinsko inženjerstvo, vojno saobraćajno inženjerstvo i tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite.

Jovanović dodaje da su svi studijski programi koncipirani tako da kadetima obezbede odgovarajuća znanja i veštine, kako bi, prema njegovim rečima, na odličan način realizovali sve postavljene zadatke u jedinicama Vojske Srbije (VS).

"Pored redovne nastave, koja je veoma kvalitetna, Vojna akademija nudi i posebne oblike nastave koji se realizuju na svim poligonima i u jedinicama VS, na primer, obuka u upravljanju motornim vozilima, obuka u skijanju, koja se realizuje na Kopaoniku. Pored toga, imamo i vannastavne aktivnosti, pre svega sportske. Naši kadeti učestvuju na brojnim takmičenjima", istakao je Jovanović.

Sa ponosom naglašava da je u toku priprema za obeležavanje Dana Vojne Akademije, 18. marta.

"Dan Vojne Akademije obeležavamo postrojavanjem jedinica i svečanim defileom", navodi Jovanović.

Vojna akademija Univerziteta odbrane naslednica je Artiljerijske škole osnovane 18. marta 1850. godine, ukazom koji je doneo knez Aleksandar Karađorđević.

Sagovornici ističu da su neki od benefita i prednosti koje se dobijaju tokom školovanja i besplatni smeštaj i ishrana u internatu Vojne akademije, te da kandidati imaju besplatne udžbenike, nastavna sredstva, odeću, obuću, zdravstvenu zaštitu, troškove semestralnog raspusta i stipendiju koja iznosi do 26.000 dinara.

image