Srbija i Balkan

Dodik nakon ročišta: Namešten politički proces – nakaradno po uzoru na Haški tribunal

Meni je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Meni je ovde uskraćeno pravo da dokažem da nisam kriv, poručio je predsednik Republike Srpske
Dodik nakon ročišta: Namešten politički proces – nakaradno po uzoru na Haški tribunalGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se na današnjem suđenju, koje se protiv njega vodi pred sudom BiH zbog navodnog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, dokazuje njegova početna tvrdnja da je to namešten politički proces.

On je na konferenciji za medije rekao da se danas opet izvode "neki papiri", pod plaštom dokaza, a da je dokaz ono što se prihvati kao dokaz, a ne što oni smatraju da jeste, prenosi RTRS.

Istakao je da je nemoguće da stranica OHR-a bude verodostojna za stupanje na snagu neke odluke.

"To je dokaz u kakvoj BiH mi živimo, zato je možda dobro da idemo do kraja i da se vidi sva farsa koja je nameštena", rekao je Dodik.

Istakao je da je sve "nakaradno po uzoru na Haški tribunal".

"Pravi se nekakva pompezna priča. Ulažu se neoverene kopije. Meni je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Meni je ovde uskraćeno pravo da dokažem da nisam kriv", rekao je Dodik.

Branilac predsednika RS Ante Nobilo potvrdio je da odbrana ostaje pri tome da će dokazati da je Kristijan Šmit nelegalno izabrani visoki predstavnik ukoliko Tužilaštvo BiH nastavi sa farsom u postupku protiv Dodika pred Sudom BiH, kako je naveo.

"U tom pravcu smo i predložili Šmita za našeg ključnog svedoka", rekao je Nobilo odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Nobilo je najavio da će odbrana izvesti niz dokumenata i stručnih mišljenja i da su predložili i pozivanje jednog profesora koji će analizirati Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i ovlašćenja Kristijana Šmita ili bilo kog visokog predstavnika, kao i način na koji je imenovan.

"To je nešto sa čime ćemo mi započeti naš proces odbrane", naveo je on, prenosi Srna.

Prema njegovim rečima, biće veoma važna odluka sudije, da li će odbrani dozvoliti da razmontira ceo taj sistem koji deluje ili će na neki način da je onemogući i spreči izvođenje svedoka.

Nobilo kaže da je odbrana spremna ali da sudija ipak odlučuje o tome koji će dokazi biti izvedeni.

Vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloš Lukić nakon današnjeg nastavka suđenja pred Sudom BiH, rekao je da Tužilaštvo BiH, odnosno tužilački tim neozbiljan i nije dorastao bilo čemu.

"I danas smo imali priliku da vidimo da se dokazi, kao što rekoše uvaženi advokati, izvode na silu i da steknemo i taj utisak da je sve ovo dirigovano negde sa strane, a svima je već jasno da je to dirigovano iz američke ambasade", rekao je Lukić.

On je naveo da se tužioci koje su poslali ponašaju "kao da su pali s Marsa".

Advokat Goran Petronijević je rekao da su na današnjem ročištu protiv Dodika izvođeni pismeni dokazi ili ono što Tužilaštvo BiH pretenduje da budu dokazi.

"Odbrana je osporila dosta tih dokaza zbog neautentičnosti jer se suprotno odredbom zakona o krivičnom postupku ulažu u formi koja nije odgovarajuća da bude pismeni dokaz u skladu sa zakonom", rekao je Petronijević.

On je naveo da odbrana nije dala predloge kako bi odugovlačila postupak.

"Odbrana nije stavila predloge za razliku od Tužilaštva da bi punila sudski spis već isključivo svrsishodne i ključne predloge koji mogu da svedoče i koji mogu da dokažu činjenice koje rešavaju ovaj predmet", rekao je Petronijević.

Petronijević se upitao zašto nelegitimni visoki predstavnik Kristijana Šmita ima problem da dođe u Sud BiH.

"Šta je problem da dođe. Tužilaštvo je u svom pismeno podnesku posvetilo čitave dve strane opravdanju svog stava da Kristijan Šmit ne treba da dođe kao svedok na predlog odbrane ", rekao je Petronijević.

image