Srbija i Balkan

Održano ročište Dodiku i Lukiću: Predsednik RS dočekan aplauzom; sledeće ročište 22. maja

Sudski proces pokrenut je zbog, navodnog, nepoštovanja odluka Kristijana Šmita
Održano ročište Dodiku i Lukiću: Predsednik RS dočekan aplauzom; sledeće ročište 22. maja© Samir Jordamovic/Anadolu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić stigli su u Sud BiH u Sarajevu, gde ih je u znak podrške dočekao veliki broj građana i zvaničnika.

Dodik je pred sudom dočekan gromoglasnim aplauzom, javlja Srna.

Prisustvom ispred suda u Sarajevu podršku pružaju srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, kao i ministri u Vladi Republike Srpske Savo Minić i Zora Vidović, ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

Pred Sudom su i srpski poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama, direktori javnih preduzeća i brojni funkcioneri.

Tužilaštvo BiH je danas iznelo deo materijalnih dokaza koji su se odnosili uglavnom na objavljene dokumente u "Službenom glasniku Republike Srpske" i "Službenom listu BiH", te određene izveštaje Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Kako prenosi Srna, sud BiH i odbrana nisu prihvatili Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je reč o "dokumentu" koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa stranice UN i prevelo na "bosanski jezik".

Ovaj dokument, koji je iznet na danas završenom ročištu, nije bio ni potpisan niti na engleskom jeziku na šta je prigovorila i sudija Sena Uzunović. Uzunovićeva je od Tužilaštva zatražila da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Sledeće ročište zakazano je za 22. maj, a odbrana bi iznošenje svojih dokaza i saslušanje svedoka trebalo da počne 5. i 19. juna.

Sudski proces pokrenut je zbog, navodnog, nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je 11. septembra prošle godine Dodika i Lukića za krivično delo nesprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH, za šta je zakonom propisana kazna između šest meseci i pet godina zatvora i zabrana obavljanja javnih dužnosti.

Dodik je optužen da je kao predsednik RS potpisao ukaze o proglašenju dva zakona, koja je ranije Šmit prethodno poništio.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji RS neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH i da se u Službenom glasniku neće objavljivati Šmitove odluke.

image