Srbija i Balkan

Vučević: Srbija ima tri opcije u vezi sa etničkim čišćenjem na KiM

Ministar odbrane naglasio da su navodi o "fantomskim biračima prazne priče"
Vučević: Srbija ima tri opcije u vezi sa etničkim čišćenjem na KiM© TANJUG/ STR

Ministar odbrane u tehničkom mandatu i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas da vlasti u Prištini u kontinuitetu vrše pritisak na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, kao i da je to najveći bezbednosni rizik za Srbiju.

Vučević je naglasio da se "de fakto dešava etničko čišćenje Srba" na KiM, povodom čega Srbija ima opciju da se "politički i diplomatski bori, opciju da ide u sukobe i rat i opciju da ćuti i ništa ne preduzima".

"Mislim da je prva opcija najbolja", rekao je Vučević, koji je dodao da Srbija svaki dan preduzima političke i diplomatske aktivnosti u vezi sa dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini.

On je kazao da vlasti u Prištini, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, preduzimaju takve aktivnosti "da nijednog Srbina ne ostane" na KiM, jer, po njegovoj oceni, očekuju da bi tada Srbija priznala jednostrano proglašenu nezavisnost.

"Ni tada ne bi pristali. Da se ne zanose da će sa tim napadima na naš narod dovesti Srbiju do toga da prizna Kosovo i Metohiju. Nema priznanja", kazao je Vučević.

On je istakao da Beograd o problemima Srba "nažalost nema s kim da razgovara, jer Kurti neće da razgovara".

Navodi o fantomskim biračima prazne priče

Do održavanja novih lokalnih izbora u Beogradu neophodno je ispuniti preporuke ODIHR-a, koliko je to moguće, koje su date nakon izbora 17. decembra prošle godine.

Vučević je rekao da neće biti međunarodne istrage tih izbora, što je zatraženo u rezoluciji Evropskog parlamenta, kao i da su navodi o "fantomskim biračima prazne priče".

"Glupost je da neko fabrikuje birače na određenom mestu. Pokažite nam adrese da u nekom stanu imate 15 ili 12 ljudi. To su prazne priče, neutemeljene, lažne priče koje su uvek alibi za izgubljene izbore", rekao je Vučević.

On je kazao da može da proveri birački spisak i da proveri podatke o sebi, ali ne i o drugima jer je to pitanje ugrožavanja privatnosti.

Vučević nije odgovorio na pitanje da li je on mogući mandatar za sastav nove vlade, ali je napomenuo da "to nije trka".

image