Srbija i Balkan

Kako se Finska preporučila NATO-u: Krili istinu o Račku i pomogli bombardovanje Jugoslavije

Sauli Ninisto gurao je zemlju u NATO, a bio je jedan od političara umešanih u prikrivanje forenzičke istrage
Kako se Finska preporučila NATO-u: Krili istinu o Račku i pomogli bombardovanje JugoslavijeGetty © Yugoslav Army/RL

Finska je pomogla bombardovanje Jugoslavije, skrivajući forenzičke izveštaje medicinskog tima koji je bio zadužen za Račak, tvrdi finska političarka Pirko Turpijenen.

U vreme krize na KiM, dodaje ona u intervjuu za "Večernje novosti", Marti Ahtisari bio je predsednik te zemlje, Sauli Ninisto (za vreme čijeg mandata su počeli neprijateljski odnosi s Rusijom) i Peka Havisto bili su članovi tadašnje vlade. Pavo Liponen je bio premijer, a Tarja Halonen ministarka spoljnih poslova. I to je bila vlada od koje je Jugoslavija tražila da napravi pravnu studiju o uzroku smrti ubijenih u Račku.

"Forenzički tim predvođen svetski poznatim profesorom Antijem Pentilom otkrio je da niko od Albanaca iz Račka nije upucan iz blizine i da su svi najverovatnije ubijeni u borbi. Zaključci su kasnili jer je pripreman teren za početak bombardovanja vaše zemlje. Pentili nije bilo dozvoljeno da objasni ove rezultate, ali je finska vlada izabrala člana tima, forenzičku stomatološkinju Helenu Rantu kao portparola. Ona je govorila iz mašte", ukazuje Turpijenen.

Ona dodaje, da iako je profesor Pentila bio frustriran, on nije mogao da utiče na odluke finske i nemačke vlade da sakriju rezultate kako bi Klinton izdao naređenje za bombardovanje SR Jugoslavije.

Istina o Račku objavljena je dve godine kasnije u naučnom časopisu.

Sagovornica "Novosti" ocenjuje da su finski političari sada "entuzijastični ratnohuškači".

"Finska šalje oružje Ukrajini. Ministar odbrane je rekao da finsko oružje 'može da se koristi i unutar ruskih granica, ali da ono nažalost nije velikog dometa'. Zvaničnici u mojoj zemlji žele da se dopadnu SAD, koje su odjednom najvažniji saveznik finske", ističe Turpijenen.

Ona podseća kako je bivša finska premijerka Sana Marin pre dve godine, "kao grom iz vedra neba" rekla da sve veze sa Rusijom moraju biti prekinute.

"Valjda je naređenje stiglo iz SAD. Finska je jednostrano otkazala sve komercijalne projekte, izgradnju nuklearne elektrane, prekinula zajedničku železničku vezu Alegro, koja je povezivala Helsinki i Sankt Peterburg", navodi Turpijenen.

Rusi i Finci su, kaže, ranije imali prijateljske odnose, iako je i pre Sane Marin, još 2018. godine, predsednik vlade Niniste, "pozvao NATO hibridni ratni centar u Finsku da započne snažnu antirusku kampanju".

"Osim toga, finska komisija za bezbednost, koja uključuje šefove svih ministarstava, formirala je medijski pul koji sarađuje sa NATO. Sve informacije objavljene u Finskoj koordinišu se iz tog centra. Tako se kontroliše način razmišljanja Finaca", ilustruje finska političarka, dodajući da "o Majdanu i nacističkoj vladi Ukrajine, nedostatku građanskih prava i slobode veroispovesti koje je svojim građanima uskratio Kijev, finska javnost ne zna gotovo ništa".

image