Srbija i Balkan

Zbog nesuglasica oko ambasadora u Beogradu, slovenački politički vrh strahuje od srpskog odgovora

Slovenački državni vrh ne uspeva da postigne saglasnost o potencijalnom kandidatu za ambasadorsko mesto u Beogradu. Ljubljana strepi da će usred svađe premijera i predsednice države Sloveniju sustići isti diplomatski tretman koji je nedavno sama priredila Srbiji
Zbog nesuglasica oko ambasadora u Beogradu, slovenački politički vrh strahuje od srpskog odgovoraGetty © Wolfgang Kaehler/LightRocket

Ambasada Srbije u Sloveniji već mesecima nema ambasadora. Razlog za to je bizaran i pomalo neočekivan – uprkos stalnim izjavama slovenačkih političara da između Slovenije i Srbije nema "otvorenih pitanja", slovenačka vlada sve do danas nije dala "agreman" srpskom kandidatu – Zoranu Đorđeviću, funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke koji je prethodno bio ministar odbrane i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nekoliko godina je bio i predstavnik Srbije u NATO.

Prema navodima koji su procurili u slovenačke medije, rezerve prema Đorđevićevom imenovanju na ambasadorsko mesto u Srbiji "izrazili su slovenački obaveštajno-bezbednosni krugovi". Uz to ni odnosi između slovenačke i srpske vlade nisu baš najbolji usled optužbi koje u poslednje vreme iznose ljubljanski mediji bliski vladajućoj partiji "Sloboda" premijera Roberta Goloba.

Pojedini slovenački mediji, naime, tvrde da je Golobov najveći rival, prethodni slovenački premijer Janez Janša zahvaljujući pomoći iz vrha srpske vlasti došao do osetljivih podataka o spornim mahinacijama Roberta Goloba, nekadašnjeg direktora "Gen-I", kao i tog slovenačkog energetskog preduzeća u državnom vlasništvu koje je razgranalo poslovanje i širom Zapadnog Balkana.

Radi se o sumnjivim uplatama "Gen-I" na Kosovu teškim preko pola miliona evra, a Janša je prema tim navodima srpskim vlastima zauzvrat omogućio uvid u tajne podatke o poslovima Šolaka, Đilasa i sa njima povezanih lica.

Zbog odluke Slovenije da Đorđeviću ne odobri agreman, u Ljubljani očekuju da Srbija pribegne reciprocitetu i ne potvrdi agreman slovenačkom favoritu za ambasadora u Beogradu. To bi bilo za Golobovu vladu naročito bolno u sadašnjem trenutku, jer državu već osam sedmica potresa štrajk lekara kome se ne vidi kraj, uz nezadovoljstvo sudija i tužilaca koji su svoj štrajk privremeno prekinuli, te zaposlenih u javnoj upravi koji ponovo najavljuju nove obustave rada.

Zajednički imenilac svog tog nezadovoljstva je zahtev za radikalnom povišicom plata, što Golobova vlada odbija zbog rupe u budžetu izazvane avgustovskim poplavama i pomoći koju šalje Ukrajini, a sve to je razlog što joj se podrška među biračima sunovratila i pala na najniže grane, svega 14 odsto.

Tako i najnovije razmirice povodom imenovanja novog slovenačkog ambasadora u Srbiji potvrđuju da iza kulisa visoke slovenačke politike tinja ni malo diplomatski boj zbog kojeg Golobova vlada još nije donela konačnu odluku o novom ambasadoru u Srbiji, mada se pre par sedmica činilo da je to gotova stvar.

Iako je vlada još pre mesec dana potvrdila paket ambasadora koji će ove godine zauzeti svoje nove funkcije u inostranstvu, a među kojima su mahom najbliži saradnici sadašnje ministarke spoljnih poslova Tanje Fajon, ispostavilo se da slovenački državni vrh ne uspeva da postigne saglasnost o potencijalnom kandidatu za ambasadorsko mesto – u Beogradu.

Ministarstvo spoljnih poslova ministarke Fajon je obavestilo predsednicu države Natašu Pirc Musar o dva moguća kandidata za novog ambasadora u Beogradu, odakle se uskoro očekuje povratak dosadašnjeg ambasadora Damjana Berganta.

Jedan je Bergantovih potencijalnih naslednika u Beogradu je Slobodan Šešum koji trenutno obavlja funkciju generalnog direktora Direktorata za ekonomsku i javnu diplomatiju.

Beograd mu nije nepoznat teren s obzirom na to da je u prošlosti bio savetnik za ekonomska pitanja u Beogradu i Rimu. Druga je Smiljana Knez koja je krajem prethodne decenije bila slovenački ambasador u Zagrebu, a potom i savetnik za međunarodne poslove tadašnjeg predsednika Slovenije Boruta Pahora. Smiljanu Knez je Tanja Fajon imenovala i na funkciju specijalnog izaslanika za diplomatiju koji se bavi klimatskim promenama.

Slovenačka predsednica se, međutim, nije odlučila za favorizovanu Smiljanu Knez već je podržala kandidaturu Šešuma. Njena odluka je naišla na ljuto protivljenje u kabinetu premijera Roberta Goloba koji sa Pirc Musarovom već mesecima ima zategnute odnose jer je u svoju ekipu savetnika primila Tatjanu Bobnar, nekadašnju ministarku policije u Golobovoj vladi, a koja je sa tog mesta razrešena jer je javno progovorila o nedozvoljenim političkim pritiscima sadašnjeg premijera na vođenje i rad policije.

To je jedan od razloga zašto Golobov državni sekretar za međunarodne poslove i nacionalnu i međunarodnu sigurnost Vojko Volk nije zadovoljan izborom Šešuma i umesto njega na ambasadorsko mesto u Beogradu "gura" Smiljanu Knez.

Spor oko novog slovenačkog ambasadora u Srbiji je u međuvremenu zapao u ćorsokak, a izvori iz slovenačkog ministarstva spoljnih poslova ne isključuju mogućnost da će se konkurs za to mesto u Beogradu – ponoviti.

U ovom trenutku nema naznaka da će se taj spor brzo skinuti sa dnevnog reda jer i dalje vlada zahlađenje odnosa između slovenačkog premijera i predsednice, a bez postignute saglasnosti - nema dogovora oko ambasadora u Srbiji.

Relacije između Goloba i Pirc Musarove su još posebno na ledu otkako je slovenačka predsednica nedavno izjavila za slovenački ogranak televizije N1 da bi predsednik slovenačke vlade morao da ponudi svoju ostavku ukoliko Komisija za sprečavanje korupcije potvrdi da je prekršio pravila integriteta funkcije premijera.

Ionako komplikovanu situaciju dodatno komplikuje i činjenica da Slovenija nije odobrila agreman kandidatu za ambasadora Srbije u Ljubljani, Zoranu Đorđeviću. Otuda diplomatski krugovi u Ljubljani očekuju da će zvanični Beograd (bez obzira kako se rasplete ljubljanski spor oko naslednika ambasadora Berganta u Srbiji) pribeći reciprocitetu i da će, čak i ukoliko u Sloveniji sukobljene političke strane postignu dogovor oko imenovanja "beogradskog ambasadora" u trenutku kada na domaćem političkom parketu imaju ionako mnoštvo vlastitih problema – na kraju odbiti "agreman" kandidatu za ambasadora Slovenije u Srbiji.

Tako bi Sloveniju mogao da zadesi isti tretman koji je sama priredila Srbiji prilikom imenovanja srpskog ambasadora u Ljubljani.

image