Srbija i Balkan

Kfor će nastaviti da brine o bezbednosti manastira Visoki Dečani

Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini su verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom
Kfor će nastaviti da brine o bezbednosti manastira Visoki DečaniGetty © Igor Markov

Komandat Kfora Ozkan Ulutaš je pozdravio odluku Prištine da manastiru Visoki Dečani vrati zemljište i poručio da će jedinice te misije nastaviti da brinu o bezbednosti manastira u skladu sa dugogodišnjom saradnjom sa verskim i lokalnim vlastima. 

"Pozdravljamo odluku kosovskih institucija kojom se priznaje vlasništvo manastira Dečana nad nekoliko hektara zemlje. Katastarskoj agenciji Kosova već je naloženo da sprovede ovu odluku", rekao je Ulutaš za Glas Anerike na albanskom jeziku.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je potvrdio da je naložio katastarskoj agenciji da uknjiži zemljište manastira Visoki Dečani onako kako je odlučio tzv. ustavni sud 2016. godine.

Takozvani ustavni sud u Prištini doneo je 2016. godine odluku da Opština Dečani vrati manastiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali odluka do sada nije bila sprovedena, jer su lokalne vlasti u Dečanima odbijale da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria".

Zadužbina kralja Stefana Dečanskog građena je između 1327. i 1355. godine, a riznica Visokih Dečana je najbolje očuvana i najveća manastirska riznica Srpske pravoslavne crkve.

Manastir je 2004. godine upisan na Uneskovu listu svetske kulturne i prirodne baštine, i nalazi se na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim oružanim napadima ekstremnih Albanaca.

image