Srbija i Balkan

Ambasada SAD u Prištini o Eskobarovoj poseti: Uprkos izazovima, podrška nepokolebljiva

Pored objavljenih fotografija sa Eskobarovih sastanaka, ambasada navela da je zvaničnik rekao da su odnosi SAD i Prištine na najnižoj tački
Ambasada SAD u Prištini o Eskobarovoj poseti: Uprkos izazovima, podrška nepokolebljiva© Photo by Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Ambasada SAD u Prištini saopštila je, nakon posete zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, da je visoki zvaničnik nakon sastanaka sa prištinskim liderima, opozicijom, civilnim društvom i predstavnicima medija rekao da se tzv. Kosovo i SAD trenutno suočavaju sa izazovima u bilateralnim odnosima, ali da je podrška Amerike narodu "Kosova" nepokolebljiva.

Američka ambasada je, pored objavljenih fotografija sa Eskobarovih sastanaka, navela da je zvaničnik rekao da su odnosi SAD i Prištine na najnižoj tački, prenosi "Albanijan post". 

Podsećamo, američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je od Prištine i Srbije da "izbegavaju tenzije" i povećaju transparentnost i saradnju sa međunarodnim partnerima.

Blinken je na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom ponovio američki stav da je dijalog uz posredovanje Evropske unije jedini način da se napreduje na putu normalizacije odnosa.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ranije je izjavio da nije uspeo da ubedi Aljbina Kurtija da promeni odluku o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

"Potrebno je nam je rešenje. Zato sam pitao premijera da suspenduje odluku dok mi, zajedno sa Evropskom unijom, SAD i Kosovom, radimo na dugoročnom rešenju koje bi odgovorilo na vaše potrebe. To podrazumeva elektronske transfere u evrima kroz sistem Kosova. Ali, sada, moramo nešto hitno da uradimo. Nažalost, nisam uspeo da ga obavežem na to", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

image