Srbija i Balkan

Najduži izbori u istoriji Crne Gore: Prete da zasene rat sa Japanom

Duže od izbora u Šavniku jedino je trajao rat Crne Gore sa Japanom koji je bio na snazi od 1904. do 2006. jer se niko u Podgorici nije setio da potpiše primirje
Najduži izbori u istoriji Crne Gore: Prete da zasene rat sa Japanom© luzitanija - stock.adobe.com/globallook press/Martin Siepmann

Izbori u Šavniku, malom mestu na severu Crne Gore, raspisani su još 2. avgusta 2022. godine. Raspisao ih je tadašnji predsednik države Milo Đukanović koji se danas uveliko nalazi u penziji, promenjena je i vlada, ali vlast u Šavniku još nije, jer izbori još traju.

Glasanje je održano devet puta, a kako se novo poklapalo sa novogodišnjim praznicima, odustali su od daljeg izlaska na birališta.

Demokratska partija socijalista ostala je na vlasti, a njen kadar na čelu opštine Jugoslav Jakić ponaša se kao da se ništa nije ni dogodilo.

Izbori u ovom mestu na obroncima Durmitora možda bi prošli kao crnogorska objava rata Japanu – u potpunom zaboravu, da Vlada Crne Gore ipak nije podsetila da su izbori raspisani, ali nikad do kraja održani. 

Politička situacija juče se opet podgrejala jer je zakazana sednica Skupštine opštine na kojoj je trebalo da se razreši Opštinska izborna komisija.

Sednica je, tek što je otvorena, prekinuta, jer je pedesetak pristalica koalicije Za budućnost Šavnika ušlo u prostorije kako bi sprečili sastanak koji, kako kažu, nije zakazan u skladu sa zakonom.

Predsednik Opštine Jakić je pozvao policiju, ali je ona odlučila da nema razloga da reaguje.

"Dešava se jedno opšte bezakonje i rasulo. Zvali smo policiju da prijavimo da su ljudi upali u službene prostorije Skupštine opštine. Niko se nije pojavio, niko nije reagovao", rekao je Jakić.

Policija je izgleda digla ruke od Šavnika, ali Državna izborna komisija i dalje nije. Čak 110 puta je do sada pozvala aktuelnu vlast da zakaže nove izbore.

Misterija izbora u Šavniku

Kada su u oktobru 2022. održani lokalni izbori u pojedinim opštinama Crne Gore, DPS je uveliko bio u strmoglavom padu. Mogućnost da izbori ne budu održani istovremeno u svim lokalnim samoupravama, već samo u delovima zemlje, stranka je godinama koristila da glasače seli iz opštine u opštinu.

Slično je planirano i na spomenutim izborima, ali im nije pošlo za rukom jer je Šavnik toliko malo mesto da se svi odlično poznaju.

Zato su opozicioni članovi biračkog odbora, kada bi videli da se na glasanju pojavljuju oni koji su sveže doseljeni u Šavnik, prekidali glasanje lomljenjem kutija i uništavanjem glasačkog materijala.

Razmere ovog izbornog inženjeringa postale su očigledne nakon rezultata nedavno održanog popisa. U biračkom spisku nalazi se 1.968 osoba, a prema popisu Šavnik ima 1.588 stanovnika, među kojima su i oni koji još nemaju glasačko pravo.

Problem je što birački spisak po zakonu ne može da se izmeni dok traju izbori, a izbori još ne mogu da se okončaju na dva biračka mesta – sali Skupštine opštine i kafani Kruševice.

Šavnik je politički nezanimljivo mesto, ali se DPS grčevito bori za opstanak na vlasti u ovoj opštini, jer se nakon 30 godina vladavine sada bori za goli politički opstanak.

Imajući u vidu da je ovo najnerazvijenija opština u zemlji, njen budžet poređenja radi, 33 puta je manji od budžeta Podgorice, pa je malo verovatno da se iko od političkih stranaka bori za vlast iz koristoljublja.

Po sredi je inat. Zbog toga niko ne želi da popusti u ovoj izbornoj igri.

Tačku na ovaj nušićevski zaplet najverovatnije će staviti Vlada Crne Gore uvođenjem prinudne uprave u ovom mestu, kao i u Budvi i Andrijevici, nakon čega će biti zakazani novi izbori. A tada bi moglo da postane još zanimljivije.

image
VV inauguration
banner