Srbija i Balkan

Vučić iz Brisela: Moramo da udvostručimo proizvodnju naoružanja

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, održava se danas u Briselu, a na njemu se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Vučić iz Brisela: Moramo da udvostručimo proizvodnju naoružanja© FOTO TANJUG/STR

"Ne možemo naučiti puno od Srbije po pitanjima o nuklearnoj energiji, zato što nakon raspada bivše SFRJ nismo imali iskustva, ali verujem da je ovaj samit važan za budućnost moje zemlje i evropskog kontinenta. Rekli smo sebi da moramo da bar udvostručimo proizvodnju naoružanja, ali i da poboljšamo naš privredni rast, koji kada govorimo o evropskom kontinentu je mali, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu.

On je dodao da u Srbiji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i da ne zna kako ćemo ga steći, kao i stručnjake za ovu oblast.

Vučić je ukazao na tri problema u Srbiji kada je u pitanju korišćenje nuklearne energije.

"Prvi, barem u mojoj zemlji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako da nabavimo to znanje i te ljude. Drugo kako ćemo finansirati te projekte. Zainteresovani da dobijemo četiri mala modularna reaktora koja će zameni 1.200 megavata. Ne znam kako ćemo to finansirati pošto je to 7,5 milijardi evra. Spremni samo da učestvujemo, ali moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU", rekao je Vučić na samitu.

On je dodao da će biti potrebno da promenimo stav naših ljudi, i da to nije jednostavno, ali da smo spremni da to uradimo.

"To ne znači da ćemo morati da se samo prilagodimo nego i da se promenimo. Najpre, naš zakonodavni okvir i uradićemo to. I ako ćemo imati kontinuitet užasnih bezbednosnih situacija što znači i podrazumeva različite tipove rata u svetu, moje pitanje je ko će ovo finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i kako ćemo proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili", ukazao je predsednik.

On je pozvao generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da bude gost Srbije.

image