Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko na konferenciji povodom 25 godina od bombardovanja SRJ: Agresija u svakom smislu

U Ruskom domu u Beogradu održana je konferencija "NATO agresija – 25 godina kasnije" u organizaciji Fondacije Besmrtni puk Srbija, a otvorili su je počasni predsednik fondacije dr Nenad Popović i ambasador Ruske Federacije u Srbiji, njegova ekselencija Aleksandar Bocan-Harčenko
Bocan-Harčenko na konferenciji povodom 25 godina od bombardovanja SRJ: Agresija u svakom smislu© РТ Балкан

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je sa današnje konferencije da je zahtev Rusije za održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom četvrt veka od NATO bombardovanja SR Jugoslavije samo jedna u nizu inicijativa koje će Moskva pokrenuti.

"Agresija NATO-a na SRJ 1999. je stvarna agresija u svakom smislu te reči", poručio je ambasador Ruske Federacije, dodajući da je to bio napad na zemlju koja uopšte nije bila pretnja za NATO i Ameriku kao državu članicu.

"Želja je dezintegracija Srbije i da se Kosovo pretvori u tzv. nezavisnu državu", poručuje on.

Bocan-Harčenko NATO agresiju na SRJ nazvao je početkom rušenja međunarodnog prava i povukao paralelu između prištinskog i kijevskog režima, navodeći da je NATO radio na tome da tzv. Kosovo postane antisrpsko, kao što je Ukrajina antiruska.

"Ne očekujemo da možemo odmah da promenimo poziciju Zapada da priznaju da su izvršili agresiju, da priznaju odgovornost koju nisu preuzeli na sebe i da za to plate cenu koju su trebali da plate. A šteta je oko 100 milijardi dolara – uglavnom na civilnu infrastrukturu, a žrtve su bile brojne", rekao je prisutnima ruski ambasador.

Konferencija je okupila više od 100 eksperata i gostiju. Učesnici će se baviti nizom tema koje sagledavaju dešavanja iz 1999. godine sa različitih aspekata, od vojnih analiza do istorijskih i političkih pregleda okolnosti koje su dovele do NATO agresije nad Srbijom.

"Pre agresije i tokom nje, verovatno prvi put u takvom obimu, korišćene su metode „hibridnog rata", uz ekonomski pritisak i neverovatnu antisrpsku propagandu. Sada smo suočeni sa rusofobijom i setimo se tadašnje srbofobije. svuda, na svakom uglu Evrope , SAD , pa čak i, što se može nazvati demonizacijom Srbije i srpskog naroda", rekao je Bocan-Harčenko.

Nebojša Buljin, ispred Udruženja boraca sa Košara, poklonio je ambasadoru Bocan-Harčenku majicu sa amblemom udruženja. 

Počasni predsednik Fondacije Besmrtni puk Srbija dr Nenad Popović istakao je koliko je ponosan na našu borbu protiv mnogostruko jačeg neprijatelja.

"Srbija je suverena i slobodna zemlja koja se hrabro suprotstavila višestruko jačem neprijatelju 1999. godine, koji je želeo ne samo da joj oduzme deo teritorije, već da joj slomi duh i da je suštinski pokori", istakao je Popović, dodajući:

"Mi se ovih dana sa pijetetom i tugom sećamo hiljada ubijenih srpskih građana, nevine ubijene dece poput male Milice Rakić, koji su stradali od NATO bombi samo zbog toga što su Srbi. Mi ova dan stradanja bez straha obeležavamo na inicijativu predsednika Vučića, da se nikada ne zaboravi nepravda i zločin nanet Srbiji, i da se nikada ne zaboravi od kojeg dana je svet ušao u haos bez pravila i principa."

Učesnicima konferencije koja će trajati gotovo čitav dan obratiće se istoričari, stručnjaci za međunarodno pravo, kao i veterani.

image