Srbija i Balkan

Američki diplomata: Srbija vežba s NATO snagama pa šalje obaveštajne podatke Rusiji

NATO vežbe su sjajna prilika za prikupljanje informacija, tvrdi albanski lobista
Američki diplomata: Srbija vežba s NATO snagama pa šalje obaveštajne podatke RusijiGetty © Anadolu / Contributor

Srbija sarađuje sa NATO-om i Sjedinjenim Državama iz dva razloga, piše na svom blogu američki diplomata Danijel Server. Prvi je zato što "pružaju dobru obuku, kojoj Rusi nisu u stanju da pariraju". Drugi razlog je, kaže albanski lobista, jer vežbe NATO-a pružaju odlične mogućnosti za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Server, koji je u pravom maniru albanskog lobiste, govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom obeležavanja godišnjice pogroma na Kosovu i Metohiji, protumačio kao najavu "invazije" na srpsku pokrajinu, objašnjava da te informacije Beograd šalje Moskvi i čuva da bi ih upotrebio u slučaju "vojne akcije protiv NATO snaga na Kosovu".

Kako je, piše Server, svima jasno da američko "tolerisanje Vučićevog ponašanja" neće promeniti odluku Beograda da se svrsta uz Moskvu, "Vašington treba da preispita svoje dugogodišnje napore da se udvara Vučiću".

Ne samo da je taj projekat propao, piše Server, već je podstaklo njegove "iredentističke" ambicije, ne samo na KiM, već i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

"'Srpski svet' kome on teži je striktno analogan 'ruskom svetu' koji predsednik Putin pokušava da stvori u Gruziji, Belorusiji, Moldaviji i najambicioznije Ukrajini. Zapad treba da se suprotstavi ruskim i srpskim etnoteritorijalnim ambicijama, a ne da ih ohrabruje", smatra Server.

"Američka politika treba da se vrati favorizovanju svojih prijatelja na Balkanu i suprotstavljanju svojim neprijateljima", zaključio je on.

image