Srbija i Balkan

Starović: Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio represiju nad Srbima

Neosnovani alarmi odlično služe Kurtijevoj svrsi, jer odvlače pažnju sa stradanja srpskog naroda pod njegovom gvozdenom pesnicom i prikazuju tzv. Kosovo kao žrtvu neke izmišljene invazije koja se nikada nije desila, poručio je Starović
Starović: Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio represiju nad Srbima© Goran Stankovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio represiju nad Srbima.

Starović je reagovao na snimak iz vazduha koji je Kurti objavio i koji prema njegovim rečima, prikazuju 41 kasarnu u Srbiji, za koje tvrdi da su "strateški pozicionirane i za odbranu Beograda i za napad na 'Kosovo'". 

"Kako zgodno, korišćenje neke zamišljene invazije kao dimne zavese za nastavak maltretiranja i institucionalne represije nad Srbima koji žive na KiM. Pre skoro godinu i po dana, privremeni premijer Kurti je u vojnom stilu okupirao sever Kosova, zabranio Srbima da glasaju na izborima, nametnuo albanske gaulajtere da budu gradonačelnici u srpskim gradovima, zabranio svu srpsku robu sa tržišta i na kraju, od početka februara, ukinuo srpsku valutu, efektivno osiromašivši i izgladnjujući najugroženije ljude unutar srpske zajednice", napisao je Starović na društvenoj mreži Iks.

Dodaje da su sve te jednostrane diskriminatorske mere prećutno odobravala međunarodna zajednica, pod izgovorom kosovskog suvereniteta.

"To znači da Kurti može slobodno da tretira srpsko stanovništvo kao taoce, ispuštajući svoju vatru i bes po svojoj volji, kad god želi da dokaže nešto zvaničnicima Beograda ili bilo kome drugom. Neosnovani alarmi odlično služe Kurtijevoj svrsi, jer odvlače pažnju sa stradanja srpskog naroda pod njegovom gvozdenom pesnicom i prikazuju Kosovo kao žrtvu neke izmišljene invazije koja se nikada nije desila. Da još jednom ponovim, jasno i glasno, srpske oružane snage nikada nisu ušle na teritoriju Kosova nakon 1999. godine i nikada neće, dok im to ne dozvoli Kfor, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN", ističe Starović.

Naglašava da je pravo pitanje šta su specijalne, militarizovane monoetničke albanske jedinice kosovske policije koje rade na severu Kosova, pošto njihovo stalno razmeštanje na tom području krši rezoluciju 1244, Briselski sporazum i brojne druge aranžmane.

"Ovaj video snimak koji je podelio Kurti zapravo predstavlja redovnu patrolu koju vode naše snage duž administrativne linije, u bliskoj koordinaciji sa Kforom, kao što je to uvek slučaj", zaključio je državni sekretar Ministarstva odbrane.

image