Srbija i Balkan

Zavadi pa vladaj: Stevandić i Dodik ogolili namere "visokog predstavnika" i pojedinih ambasada u BiH

Nijedna evropska zemlja nije protektorat, zato u BiH moraju biti ukinute strane sudije iz Ustavnog suda BiH, poručio je predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić
Zavadi pa vladaj: Stevandić i Dodik ogolili namere "visokog predstavnika" i pojedinih ambasada u BiH© ATA Images

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da postoje namere Kristijana Šmita i pojedinih ambasada u BiH da ne dozvole dogovor tri konstitutivna naroda u BiH i evropske integracije, nego da stalno zemlju drže kao mesto konflikta kojim će upravljati.

"Republika Srpska je za suštinu, a ne za marketing. Videli smo kako je ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković reagovao na pretnju ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija nakon dogovora u Laktašima predstavnika političkih stranaka čime je sve bilo regulisano, odnosno izborni proces i sve o čemu sada pričaju", rekao je Stevandić novinarima u Sijekovcu.

Visoki predstavnik kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, jer ne postoji odluka o njegovom imenovanju u Ujedinjenim nacijama, danas će objaviti odluku o nametanju tehničkih izmena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Radi se o izmenama koje se odnose na integritet izbornog procesa iako iz HDZ-a BiH traže da se nametnu i delovi koji se odnose na "legitimno predstavljanje".

HDZ je pre dva dana poslao pred Veće ministara BiH svoje predloge izmena Izbornog zakona, ali one su odmah u startu osuđene od strane Ambasade SAD u BiH, kao i brojnih sarajevskih političkih zvaničnika.

"Amandmani na Izborni zakon BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde, nažalost, malo bi doprineli jačanju integriteta izbornog sistema u BiH. Istovremeno, njima se uvode veoma problematične promene Izbornog zakona BiH, posebno one koje se odnose na izbor članova Predsedništva BiH", navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a.

On je ponovio da nijedna evropska zemlja nije protektorat i da zato u BiH moraju biti ukinute strane sudije iz Ustavnog suda BiH i zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

"Šmit i Marfi pripremaju teren, pokušavaju da BiH nametnu ne zakone već ludačku košulju. Mi u Republici Srpskoj tu ludačku košulju ne prihvatamo, trebalo bi da bude čudno ako će neki ljudi to prihvatiti", naglasio je Stevandić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema nijednog razloga da ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

"Ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković misli da se, kada se sednica Evropskog saveta da se BiH primi u EU zakaže u 9 časova, minut pre toga ukinu strane sudije", rekao je Dodik komentarišući navode Konakovića da onog dana kada BiH bude ulazila u EU, neće biti nijednog stranca.

Dodik je rekao da je stav Srpske da bi strane sudije i OHR trebalo da budu ukinuti odmah.

On je rekao da je to pitanje nedovršeno zbog priče da će u Ustavnom sudu BiH nastaviti da rade domaće, penzionisane sudije tog suda, iako je u Ustavu BiH navedeno da moraju u penziju sa navršenih 70 godina života.

image