Srbija i Balkan

Nakon 27 sati obustavljena pretraga terena kod Bora; MUP: Danka se ne nalazi u ovom području

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena
Nakon 27 sati obustavljena pretraga terena kod Bora; MUP: Danka se ne nalazi u ovom području© TANJUG/ MUP SRBIJE

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak oko 13:45 sati u okolini Bora i pretraga terena u tom području je obustavljena nakon 27 sati.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Nakon njenog nestanka, u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me" (Amber Alert) namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Kako je navedeno na sajtu pronadjime.mup.gov.rs, devojčica ima smeđu kosu, braon oči, a visoka je oko 85 centimetara. Ona je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinastozelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Sve novosti o potrazi za nestalom devojčicom pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 27. mar 2024 • 20:02

    20:02

    Kontrola policije i dalje na putu između Banjskog polja i Brestovačke banje

    Policija i dalje kontroliše put između Banjskog polja i Brestovačke banje, javlja reporter RTS-a.

    Pripadnici MUP-a legitimišu sve vozače i pregledaju njihova vozila.

    Prema nezvaničnim saznanjima, istraga o nestanku devojčice će teći u sasvim drugačijem smeru.

  • 19:39

    Čekićeva o saopštenju MUP-a: Istraga vodi na neku drugu stranu, potraga nije obustavljena

    Olgica Čekić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu rekla je za RTS to što je policija obustavila potragu u okolini Bora ukazuje da istraga vodi na neku drugu stranu, ali da definitivno potraga nije obustavljena.

    Prema njenim rečima, nestanak dece je globalni problem, a kod nas se toj temi više posvećuje u poslednjih 10, 15 godina.

    "Najčešće beže od kuće tinejdžeri 60 do 70 odsto, imamo kriminalne otmice, otmice jednog roditelja ili se izgube deca što bi mogao da bude slučaj sa Dankom Ilić i kada se deca izgubi tokom migracija", objasnila je Čekićeva.

    Roditeljima se savetuje da otvore četvore oči kada su deca u pitanju, treba da razgovaraju sa decom, da nađu kanale komunikacije.

    "Jedini put izgradnja poverenja. Kada su u pitanju mala deca, učimo ih da ne razgovaraju sa strancima, ali iskustvo pokazuje da nisu stranci ti koji najčešće žele da naude detetu. Dete treba da prepozna neuobičajenu situaciju a ne osobu", kaže Čekićeva.

    Kako je rekla, može se reći da ne smemo da spustimo pogled sa deteta i preporučila je roditeljima da ovako malo dete uvek imaju na oku.

  • 19:25

    Otac male Danke nije dosad otišao na poligraf

    Otac male Danke Ilić do sada nije išao na poligraf, prenosi Tanjug.

    Teren na kome se vršila potraga je obišao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

    Tokom proteklih 27 sati, u potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak prijavljen u utorak, učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

  • 17:35

    Policija obustavila dalju pretragu terena u okolini Bora

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara, navodi se u saopštenju MUP-a.

    Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

     Tokom proteklih 27 sati, u potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak juče prijavljen, učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

  • 15:45

    U potragu za devojčicom uključeni forenzičari i Kriminalistička policija

    Potraga za dvogodišnjom devojčicom, koja je nestala pre više od 24 sata u mestu Banjsko Polje, danas je dodatno proširena, a njoj su se pridružili i forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije, javlja reporter Tanjuga sa terena.

    Na terenu su i pripadnici policije, žandarmerije, vatrogasci i pripadnici Gorske službe spasavanja, a njima pomažu i organizovane grupe meštana.

    Banjsko Polje obišao je i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

    Potraga za devojčicom proširena je i na deo terena oko porodične kuće.

    Kako javlja reporter Tanjuga, pregledane su i okolne rupe - vrtače koje su, zbog svoje nepristupačnosti, predstavljale izazov tokom potrage.

    Takođe, nadležne ekipe pretražile su i sve kuće i vikendice u naselju, a teren je tokom čitave noći pretraživan uz pomoć termovizijskih kamera i dronova.

    Prema nezvaničnim informacijama, i otac i majka devojčice pozvani su na informativni razgovor u policiju.

    Komšije su reporteru Tanjuga rekle da nikome nije jasno šta se tačno dogodilo i gde je dete moglo da nestane, budući da roditelji nisu imućni i da je tako motiv otmice radi novca, za sada, isključen.

  • 15:11

    Proverava se telefon majke nestale devojčice, otac na poligrafu

    Otac nestale devojčice Danke Ilić (2) je nakon regularnog saslušanja podvrgnut i poligrafskom ispitivanju, za razliku od majke. Njoj je policija, sa druge strane, uzela telefon i poslala na veštačenje.

    Reč je o uobičajenoj proceduri, jer je ona poslednja videla dete i bila sa njim.

    Upoređuju su vremena kada je pozvala supruga i obavestila ga o nestanku, kada je obaveštena rodbina, odnosno policija.

  • 14:08

    MUP objavio snimak i fotografije potrage za malom Dankom

  • 13:51

    U interesu sigurnosti devojčice je da se ne izlazi ni sa kakvim informacijama u javnost

    U interesu sigurnosti devojčice je da se još ne izlazi ni sa kakvim informacijama u javnost, izjavila je za N1 Vesna Joksić, šefica Odeljenje za medije i komunikacije MUP-a Srbije.

    U potragu za devojčicom je, kako je naglasila, uključeno više od 1.000 ljudi, uključujući pripadnike lokalne policije, Sektora za vanredne situacije, UKP-a Beograd, meštane i članove dobrovoljnih lovačkih društava.

    "U interesu sigurnosti devojčice je da se ne izlazi ni sa kakvim informacijama u javnost", rekla je Joksić za N1.

  • 13:21

    Danke ipak nema na snimku koji je policija proveravala

    Nestale devojčice Danke (2) nema na snimku nadzorne kamere jedne od kuća u Banjskom Polju, koji je policija pregledala, saznaju "Novosti".

  • 13:15

    Pronađen snimak na kom se možda vidi nestala Danka: Policija proverava video zapis sa kamera kuće

    Kako prenosi "Kurir", Policija je pregledala da li ima sigurnosnih kamera na mestu gde je nestala devojčica. 

    Kamere su pronađene samo na jednoj kući kamera i taj snimak je policija uzela i trenutno pokušava da dođe do novih informacija. Taj snimak se trenutno proverava.

    Po nestanku Danke, majka je bila u panici i okrenula muža. On se stvorio za samo nekoliko minuta. Oni su počeli da traže devojčicu. Pošto nisu mogli da je nađu pozvali su policiju. Policija je brzo došla na lice mesta i shvatila ozbiljnost situacije pozvala veći broj patrola. Kasnije su se i pripadnici Žandarmerije uključili. Takođe pripadnici ostalih policijskih uprava su se uključili kao ispomoć u potrazi.

image