Magazin

Prsten koji nestaje, vetar koji ne duva: Da li je princezin video "dipfejk"?

Mnogi su objavili usporene verzije videa u kojem Kejt Midlton otkriva javnosti da boluje od raka, pitajući zašto se ništa u pozadini ni u jednom trenutku nije pomerilo - ni list ili vlat trave
Prsten koji nestaje, vetar koji ne duva: Da li je princezin video "dipfejk"?© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Tri dana otkako je princeza od Velsa Kejt Midlton, nakon višemesečnih spekulacija povodom njenog "nestanka", otkrila da boluje od raka, javnost je podeljena. Dok se pojedinci na društvenim mrežama princezi "duboko izvinjavaju zbog tvrdnji da je radila fejslift, brazilsko podizanje zadnjice", drugi osporavaju autentičnost snimka na kome Kejt govori o svojoj dijagnozi i nastavljaju da pronalaze i ukazuju na navodne nelogičnosti i nepravilnosti.

Montirana fotografija Kejt i njene dece koja je izazvala buru u medijima 8. marta, u kombinaciji sa tajnovitom i netransparentnom komunikacijom Bakingemske palate, dodatno je podgrejala brojne teorije zavere koje su već bujale širom sveta, a heštag #GdeJeKejtMidlton ubrzo je postao viralan i dosegao je, kako je procenio "Gardijan", više od 400 miliona ljudi. 

Španska novinarka je na nacionalnoj televiziji, pozivajući se na izvore, tvrdila da je Kejt u komi, korisnici Iksa i TikToka su pretpostavili da je princeza verovatno imala nervni slom zbog "Vilijamovog očiglednog neverstva sa markizom od Čolmondelija", a čitava priča je zbog iznenadne i ne sasvim razrešene smrti Tomasa Kingstona, porodičnog prijatelja kraljevske porodice i bivšeg momka Kejtine sestre Pipe, dobila i elemente krimi romana u kome je ulogu detektiva igrao čitav internet.

Nevidljivi prsten, pruge koje se prelivaju

Kako prenosi "Dejli mejl", na Iksu mnogi tvrde da je snimak na kom Kejt sedi na klupi i javnosti konačno govori istinu o svom "nestanku" zapravo "dipfejk" video stvoren pomoću veštačke inteligencije.

Prava Kejt se "i dalje ili krije ili je mrtva", tvrde nalozi koji produbljuju teoriju zavere o britanskoj princezi, ukazujući da u jednom trenutku "Kejtina burma nakratko nestaje", te da se pruge sa džempera "nastavljaju na klupi".

Neki korisnici su objavili usporene verzije videa pitajući zašto se ništa u pozadini ni u jednom trenutku nije pomerilo - ni list ili vlat trave, preneo je "Frans 24".

Kako se čini, jednom posejano seme sumnje, koje se pritom dobro primilo, teško je iskoreniti. 

"Kada je reč o staroj i zatvorenoj instituciji kakva je kraljevska porodica, nepoverenje javnosti je plodno tlo za mnoga nagađanja", rekla je profesorka komunikacija Denagal Jang sa Univerziteta Delaver za AFP.

Heštegovi na društvenim mrežama o princezi postali su toliko viralni da su mnogi korisnici počeli da ih koriste za promovisanje postova nevezanih za temu, poput krize na Bliskom istoku, dodaje se.

Sveopšte ludilo svakako je pogoršala i loša PR strategija palate.

"Iskrena da budem, palata je mogla da uguši situaciju mnogo ranije", zaključila je Daglas.

image