Srbija i Balkan

Istraživanje pokazalo: Većina građana Srbije ne žele da priznanje Kosova bude na pregovaračkom stolu

Samo 17 odsto građana smatra da treba da se podrži nemačko- francuski predlog
Istraživanje pokazalo: Većina građana Srbije ne žele da priznanje Kosova bude na pregovaračkom stolu© Tanjug/STF

Skoro dve trećine građana ne žele da priznanje nezavisnosti KiM bude na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine, dok četvrtina građana smatra da će Srbija uz podršku Rusije uspeti da reši probleme bez posledica, pokazalo je ispitivanje Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) na temu kako rešiti pitanje Kosova i Metohije.

Čak petina građana Srbije istakla je da nema ništa protiv solucije da Beograd odustane od pregovora sa Prištinom i na taj način "zamrzne" potencijalne sukobe, navodi se u izveštaju istraživanja, a prenosi "Blic" u štampanom izdanju.

Istraživanje je pokazalo da ne postoji većinska podrška ni za jedan model po kojem bi se moglo rešiti pitanje Kosova i Metohije.

Očekivano, svega petina građana bi prihvatila da se Srbija i tzv. Kosovo međusobno priznaju u "postojećim granicama" i postanu članice Evropske unije.

Samo 17 odsto građana smatra da treba da se podrži nemačko- francuski predlog.

Podela Kosova i Metohije ima još manju podršku, jer bi svega 16 posto građana prihvatilo da se tako reši pitanje srpske pokrajine.

Kada se sagledaju rezultati pomenutog istraživanja, postavlja se pitanje da li naš narod zapravo zna šta želi kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ako nismo sigurni ni koje rešenje je najispravnije kako bi se problem rešio.

Jedan od autora istraživanja i šef javno-mnjenskih istraživanja u "Crti", Vojislav Mihailović komentarisao je stavove građana rekavši da smatra da nisu dovoljno informisani o procesu pregovora.

"To ne znači da ne žele da budu pitani o mogućim rešenjima. Poruke koje šalju Beograd i Priština, često su bile krojene za unutrašnje političke potrebe, često nisu bile usmerene na rešavanje problema. Normalno je da očekujemo da građani budu kontradiktorni,", rekao je Mihailović.

"Moguće da je u nedostatku opcija kojima su naklonjeni, a koje pak smatraju donekle realnim, građanima je najbliža opcija nastavak pregovora, u nadi da će se u budućnosti pronaći neko manje nepovoljno rešenje od toga da Srbija prizna nezavisnost".

Srećko Đukić, bivši diplomata, takođe nije iznenađen rezultatima istraživanja.

"Nije čudno što građani ne znaju kako treba da se reši 'kosovsko' pitanje, kada ni inteligencija ni vlast to ne znaju. Javnost se opredeljuje za ono što mu vlast servira i takvo mišljenje o problemu Kosova i Metohije vlada decenijama unazad", istakao je Đukić.

On je upozorio da će situacija za Srbiju biti sve nepovoljnija.

"Berlin, Prag, Brisel i Vašington u na jednoj liniji sa manjim odstupanjima i oni se zalažu za politiku priznanja Kosova i Metohije i pravno-obavezujući sporazum", objasnio je Đukić.

image