Srbija i Balkan

Vlada Crne Gore presekla: Prinudna uprava u Šavniku, kraj vladavine DPS-a posle 30 godina

Uvođenjem prinudne uprave stavljena je tačka na izborni proces koji u ovoj opštini, bez rezultata traje još od 2. avgusta 2022, kada je izbore raspisao tadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović i od kada su meštani ove opštine devet puta izlazili na birališta
Vlada Crne Gore presekla: Prinudna uprava u Šavniku, kraj vladavine DPS-a posle 30 godina© CC BY-SA 4.0 / BuhaM

Ministar javne uprave u Vladi Crne Gore Maraš Dukaj saopštio je danas da je odlukom vlade uvedena prinudna uprava u opštinama Šavnik i Andrijevica.

Dukaj je rekao da "nije cilj javne uprave, a ni Vlade Crne Gore da uzima posao opštinama, ali da one nisu postupale u skladu sa zakonom" i dodao kako su iz vlade više puta upućivali apele opštinama Šavnik i Andrijevica koji su očigledno ostali bez odjeka.

"Andrijevica nije ni pokušala da sprovede odluku Vlade Crne Gore, dok Šavnik nije u skladu sa zakonom realizovao sve obaveze. Oni su samo produžili strateški plan, a ne usvojili novi", poručio je Dukaj.

Što se tiče Šavnika, odlukom Vlade Crne Gore o uvođenju prinudne uprave stavljena je tačka na izborni proces koji u ovoj opštini, bez rezultata traje još od 2. avgusta 2022, kada je izbore raspisao tadašnji predsednik Milo Đukanović i od kada su meštani ove opštine devet puta izlazili na birališta.

Sve do danas i odluke Vlade Crne Gore na vlasti u ovoj opštini bila je Demokrataska partija socijalista a predsednik opštine kadar ove stranke Jugoslav Jakić.

Pre samo desetak dana politička situacija u Šavniku ponovo je bila na ivici pucanja kada je zakazana sednica Skupštine opštine na kojoj je trebalo da bude razrešena Opštinska izborna komisija. Da se to ne desi pobrinuli su se iz koalicije "Za budućnost Šavnika" čijih je pedesetak pristalica ušlo u prostorije opštine i prekinulo sednicu koja, kako su rekli, nije zakazana u skladu sa zakonom. Predsednik Jakić pozvao je policiju u pomoć, ali je intervencija izostala jer je procenjeno da za nju nema razloga.

Inače, kada su u oktobru 2022. održani lokalni izbori u više opština u Crnoj Gori i kada se pokazalo da DPS gubi opštinu po opštinu, u Šavniku oni nisu uspeli - završili su lomljenjem kutija na nekim biračkim mestima.

Desilo se naime da je stranka koja je decenijama bila na vlasti u Crnoj Gori, pa i u Šavniku, koristeći se situacijom da lokalni izbori ne budu održani istovremeno u svim opštinama, selila glasače iz opštine u opštinu, po potrebi. Kako je Šavnik malo mesto i svi se u gradiću na severu Crne Gore znaju "u brk", to ovde nije prošlo, pa su opozicioni članovi biračkih odbora, čim bi videli na glasanju sveže doseljene u Šavnik, reagovali lomljenjem kutija i uništavanjem glasačkom materijala.

I tako devet puta zaredom.

U međuvremenu, popis je samo potvrdio veliku anomaliju u Šavniku. U biračkom spisku u gradiću je 1.968 osoba, a Šavnik po pomenutom popisu ima samo 1.588 stanovnika.

DPS ja Šavnikom vladao poslednjih tridesetak godina, sve do danas.

image