Srbija i Balkan

Poučan slučaj dijaloga Pljevalja i Prištine: Dogodine u Prizrenu

Jedan naizgled naivan mejl iz Prištine naišao je na pravi odgovor 260 kilometara dalje, u Pljevljima
Poučan slučaj dijaloga Pljevalja i Prištine: Dogodine u Prizrenu© iStock / scottiebumich/ Getty Images Plus

Na zvaničnu mejl adresu Opštine Pljevlja juče je stigao poziv iz Prištine. Kada je službenica kompanije koja organizuje kongrese i događaje u Prištini pisala ovaj dopis, nije ni slutila kakav će odgovor dobiti.

U pitanju je privatna kompanija CEO - Congress and Event Organization sa sedištem u Prištini i kancelarijama u Nemačkoj. Kako se navodi na zvaničnom sajtu, posluje ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Švajcarskoj, Nemačkoj, a kako piše na sajtu i u Keniji.

Ovoga puta angažovala ju je vlada takozvanog Kosova da organizuje sajam turizma i sporta.

Mejl je napisan na srpskom jeziku, pod naslovom "Poziv za učešće na Međunarodnom sajmu turizma i sporta u Prištini" i započinje rečima:

"Poštovani gradonačelniče gospodine Vraneš,
Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Međunarodni sajam turizma i sporta, koji se organizuje po 20. put od 16. do 17. aprila 2024. godine u Prištini, i ovoga puta uz podršku Vlade Republike Kosovo i mnogih organizacija i dugoročnih partnera sajma".

Svega nekoliko sati kasnije, predsednik opštine Dario Vraneš odgovorio je na ovaj mejl na sledeći način.

"Tzv. država Kosovo ne postoji, već je srpska pokrajina Kosovo i Metohija. Dogodine u Prizrenu!"

Vraneš je potvrdio autentičnost prepiske za RT Balkan i nije želeo dalje da je komentariše.

Zanimljivo da je poklič "dogodine u Prizrenu", po ugledu na jevrejski "dogodine u Jerusalimu" prvi put zabeležen u Crnoj Gori u 19. veku.

"U Prizrenu dogodine, dabogda, Božić slavili", poručio je mitropolit crnogorsko-brdski Ilarion Roganović knjazu Nikoli Prvom Petroviću na Božić 1871. godine, što je zapisano u cetinjskom listu "Crnogorac".

I danas, svako ko poštuje Ustav Srbije i međunarodno pravo zastupao bi isti stav koji je i Vraneš pokazao u svom odgovoru, međutim, u Crnoj Gori to nije slučaj.

Podgorica je 2008. priznala nezavisnost takozvanog Kosova i još od vlasti Mila Đukanovića pokušava da uspostavi odnose sa Prištinom na "državnom" nivou, negirajući teritorijalnu celovitost Srbije.

Međutim, Vraneš je funkcioner Nove srpske demokratije čiji je lider Andrija Mandić, a koja ne priznaje nezavisnost takozvanog Kosova.

Da nemaju svi u Crnoj Gori stav kao Vraneš jasno je i po tome što na spomenutom navodno međunarodnom sajmu turizma u Prištini godinama gostuju pojedine crnogorske opštine.

Čest gost je opština Ulcinj u kojoj većinom žive Albanci. Ulcinj već godinama pokušava da privuče Albance da letuju u tom gradu, a tome je pokušao da doprinese i bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Bivši premijer, po rođenju Ulcinjanin, na otvaranje prošlogodišnje turističke sezone u ovom gradu pozvao je premijera Albanije Edija Ramu i predsednicu tzv. Kosova Vjosu Osmani.

Osim Ulcinja, na sajmu u Prištini gostuju turističke organizacije Bara, Tivta, Podgorice i Cetinja. Sada je jasno da se ovoj listi Pljevlja sigurno neće pridružiti.

image
VV inauguration
banner