Srbija i Balkan

Predsednik Crne Gore: Nema novih izbora u Šavniku, izborni proces u toj opštini i dalje traje

Milatović pozvao nadležne institucije da doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa, kako bi se u što kraćem roku konstituisali novi organi vlasti u opštini Šavnik
Predsednik Crne Gore: Nema novih izbora u Šavniku, izborni proces u toj opštini i dalje traje© R.R./ATAImages

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović nije danas raspisao nove lokalne izbore u Opštini Šavnik na severu Crne Gore iako je vlada pre pet dana svojom odlukom raspustila lokalnu skupštinu i uvela privremene mere. Milatović je prema zakonu dan posle objavljivanja odluke Vlade Crne Gore u Službenom glasniku bio dužan ili da raspiše nove izbore u ovoj opštini ili da obrazloženje zašto to neće učiniti.

"U konkretnom slučaju, a imajući u vidu da je mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine istekao u junu 2022. godine, njeno raspuštanje predmetnom Odlukom Vlade nakon isteka vremena na koje je birana, ne može ishodovati raspisivanjem novih izbora u opštini Šavnik", stoji u obrazloženju Milatovića koji je u saopštenju prethodno citirao zakonske odredbe koje uređuju ovu oblast.

"Dodatno, ukazujem da je u toku sprovođenje izbornog procesa u Opštini Šavnik, započetog održavanjem izbora 23. oktobra 2022. godine, na osnovu Odluke o raspisivanju izbora za odbornike (Sl. list CG, br. 86/22 i 94/22 i Sl. list CG - Opštinski propisi, br. 38/22 i 42/22), koju je donio bivši Predsjednik Crne Gore. Ističem da je pomenuta Odluka donesena na zakonit način, da je i dalje na pravnoj snazi, te da bi donošenje nove odluke u istoj pravnoj stvari, pored kršenja člana 37 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 15 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, značilo i narušavanje pravnog poretka i pravne sigurnosti u zemlji", navedeno je dalje u obrazloženju Milatovića.

 "Važno je ukazati i na iskazan stav Državne izborne komisije, sadržan u odgovoru Ministarstvu javne uprave (akt broj 115/2 od 12. 3. 2024. godine), kojim se ukazuje 'da je izborni proces na dva biračka mesta u Šavniku u toku, odnosno da izbori nisu sprovedeni na biračkim mjestima Sala SO Šavnik i kafana Kruševica, što za posljedicu ima činjenicu da birači koji su upisani u birački spisak na ovim biračkim mjestima nijesu ostvarili biračko pravo'. Iz ovakvog stava zaključuje se da je ostvarivanje biračkog prava, na navedenim biračkim mjestima, nužno osigurati u okviru izbornog procesa koji je u toku, posebno imajući u vidu da se radi o pravu koje je zagarantovano Ustavom", zaključio je predsednik Crne Gore koji je još jednom apelovao na sve nadležne institucije da "odgovornim i predanim radom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa, kako bi se u što kraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u opštini Šavnik".

Inače, u Opštini Šavnik od oktobra 2023. godine bezuspešno je održano devet izbornih krugova i svi oni završeni su lomljenjem biračkih kutija i uništavanjem izbornog materijala na dva biračka mesta zbog sumnje opozicije da se lokalna vlast bavi izbornim inženjeringom, odnosno dovodi birače sa strane kako bi zadržala vlast.

image