Srbija i Balkan

Nastavljena "bitka za Šavnik": Deseti izborni krug i "nacionalistički ciljevi četničkog vojvode"

Nekoliko sati pošto je Vlada Crne Gore uvela prinudna upravu, Skupština opštine Šavnik skratila sebi mandat kako bi izbegli da vlast u opštini sa Demokratske partije socijalista pređe na odbor poverenika
Nastavljena "bitka za Šavnik": Deseti izborni krug i "nacionalistički ciljevi četničkog vojvode"© CC BY-SA 4.0

Žestoka bitka za Šavnik, opštinu od jedva hiljadu i po stanovnika na severu Crne Gore, koja je počela 2. avgusta 2022. kada je tadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao lokalne izbore u opštini i u kojoj je već bezuspešno održano devet izbornih krugova, nastavljena je juče i protekle noći punom parom.

Najpre je juče malo iza podne javljeno da je Vlada Crne Gore, posle devet pokušaja da se na lokalnim izborima koji su redovno završavani lomljenjem glasačkih kutija i uništavanjem biračkog materijala izabere vlast, uvela prinudnu upravu u ovoj opštini.

Nije međutim prošlo ni nekoliko sati, iz Šavnika su odgovorili kontraofanzivom. Naime, odbornici SO Šavnik sinoć su na elektronskoj sednici većinom glasova doneli odluku o skraćenju svojih mandata kako bi, a caka je u tome, izbegli uvođenje prinudne uprave i situaciju u kojoj bi Šavnikom, posle pune tri decenije, umesto vlasti DPS-a upravljao odbor poverenika koji imenuje vlada koju predvodi Milojko Spajić (PES).

Gradonačelnik Šavnika Jugoslav Jakić sinoć je u izjavi za portal "Vijesti" u Podgorici ocenio da je taj potez SO iznuđen i da je došao kao reakcija na "protivustavnu odluku vlade o uvođenju prinudne uprave i nasilnom preuzimanju vlasti". U međuvremenu, pomenuti Jakić obavestio je predsednika države Jakova Milatovića o "pravnim posledicama i velikom haosu" koji može da izazove odluka vlade o uvođenju prinudne uprave. On je u izjavi za medije dodao i da odluke vlade i ministra Dukaja "nema uporište u zakonu".

I dok su se iz smenjenog opštinskog rukovodstva spremali da nastave vladavinu i očekivali i deseti, jubilarni izborni krug, iz koalicije "Za budućnost Šavnika" juče popodne je, posle uvođenja prinudne uprave, saopšteno da se "napokon kreće u normalnu izbornu proceduru, uz novi birački spisak, da neće više biti većine doseljenika, da će insistirati da MUP odradi svoj deo posla".

Na odluku odbornika SO Šavnik o skraćenju mandata, tokom noći stigla je reakcija iz Vlade Crne Gore i ocena da "SO Šavnik ne može sebi skratiti mandat jer je lokalnom parlamentu mandat istekao kada su raspisani izbori za oktobar 2022. godine".

Iz Vlade Crne Gore "Vijestima" je sinoć nezvanično rečeno da odluka odbornika vladajuće koalicije u Šavniku (DPS i SD) ne može dovesti do toga da opštinom umesto odbora poverenika upravljaju Šavničani zbog toga što je mandat SO već istekao, odnosno već je skraćen kad su raspisani izbori za oktobar 2022. godine koji još nisu završeni.

"Prema zakonu, ona odluka koja se prva objavi u Službenom listu stupa na snagu", rekao je "Vijestima" izvor iz Vlade Crne Gore, imajući u vidu odluku iz avgusta 2022. godine.

Prema crnogorskom zakonu, odluka o prinudnoj upravi u Šavniku stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku a predsednik države raspisuje lokalne izbore dan po stupanju na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta.

Inače, odlukom vlade, Šavnikom će do konstituisanja nove lokalne vlasti umesto DPS-a upravljati predstavnici Ministarstva javne uprave Boban Jovović i Zlatko Gligorović, predstavnik Ministarstva finansija Dragan Darmanović, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Strugar, predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Gordana Pleskonjić i građani Šavnika Zdravko Tomić i Marko Tomašević.

Iz Demokratske partije socijalista, koja je Šavnikom vladala od ranih devedesetih prošlog veka do juče, saopšteno je da je "odluka vlade da uvede prinudnu upravu u Šavnik, iako je Skupština opštine ispunila sve ono što je traženo, nezakonita i politički motivisana kako bi se udovoljilo interesima Andrije Mandića i njegove Nove srpske demokratije".

"I ova odluka pokazala je da parlamentarnom većinom upravlja Andrija Mandić a ne (premijer) Milojko Spajić, a vlada iz dana u dan pokazuje da je samo instrument u njegovim rukama za ostvarenje partijskih i nacionalističkih ciljeva četničkog vojvode", saopšteno je iz DPS-a.

Inače, kada su u oktobru 2022. održani lokalni izbori u više opština u Crnoj Gori i kada je DPS počela da gubi opštinu po opštinu, u Šavniku izborni proces nije uspeo - završen je lomljenjem kutija na nekim biračkim mestima.

Ovde je opozicija prozrela igru stranke koja je decenijama bila na vlasti u Crnoj Gori, pa i u Šavniku, i koja je koristeći se situacijom da lokalni izbori ne budu održani istovremeno u svim opštinama, selila glasače iz  opštine u opštinu.

Kako je Šavnik malo mesto i svi se u gradiću na severu Crne Gore dobro znaju, to ovde nije prošlo, pa su opozicioni članovi biračkih odbora čim bi videli na glasanju sveže doseljene u Šavnik reagovali lomljenjem kutija i uništavanjem glasačkom materijala. Ovaj scenario ponovljen je od oktobra 2022. do kraja 2023. godine, čak devet puta.

image
VV inauguration
banner