Srbija i Balkan

"Aerodromi Crne Gore": Umesto za kupovinu opreme, pola miliona otišlo na pogrešan račun

Iz "Aerodroma Crne Gore" su najavili da će pokrenuti odgovarajuće interne postupke kako bi se utvrdila eventualna odgovornost bilo koga od zaposlenih
"Aerodromi Crne Gore": Umesto za kupovinu opreme, pola miliona otišlo na pogrešan računGetty © Milos Vujovic/Anadolu Agency

Interna revizija "Aerodroma Crne Gore" je u Izveštaju o okolnostima koje su prouzrokovale ili mogu prouzrokovati finansijsku ili drugu štetu većeg obima konstatovala niz nepravilnosti u slučaju isplate 551.000 evra koje su bile namenjene za kupovinu aerodromske opreme, a uplaćene su na pogrešan račun, saopšteno je iz "Aerodroma Crne Gore".

Tim povodom, "Aerodromi Crne Gore" će danas, kako navode, pokrenuti odgovarajuće interne postupke kako bi se utvrdila eventualna odgovornost bilo koga od zaposlenih.

"Novac u iznosu od 551.000 evra je, prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, 'zamrznut'. 'Aerodromi Crne Gore' nemaju pristup tom novcu niti imaju preciznu informaciju da li će i kada biti vraćen. Istovremeno, za sada, nemamo potvrdu da je u pitanju hakerski napad", istakli su iz "Aerodroma Crne Gore".

Slučaj je, poručuju, prijavljen policiji 20. marta kao sumnja na pokušaj prevare. ACG, kako napominju, sarađuju sa svim nadležnim organima kako bi se utvrdili svi detalji ovog slučaja i sprečila finansijska i druga šteta većeg obima.

Odbor direktora "Aerodroma Crne Gore" smatra da je u ovom predmetu prekršen Statut, član 22 u kom se navodi da "Izvršni direktor raspolaže sredstvima Društva do 100.000,00 evra".

"'Sredstvima Društva preko 100.000 evra Izvršni direktor raspolaže uz saglasnost Odbora direktora.' Navedenom odredbom taksativno su propisani izuzeci, među kojima se ne nalaze isplate po osnovu sprovedenih javnih nabavki. U konkretnom slučaju, saglasnost Odbora direktora postoji samo za postupak sprovođenja javne nabavke, ali njihova saglasnost ne postoji za isplatu 551.000 evra", saopšteno je iz ACG.

Prema važećim propisima, postupak javne nabavke, kako su istakli iz ACG, okončava se donošenjem odluke o izboru ponuđača, nakon čega se zaključuje ugovor i nastaje obligaciono pravni odnos između ugovornih strana koji uključuje obavezu isplate navedenog novčanog iznosa.

"Imajući u vidu da Zakon o javnim nabavkama uopšte ne tretira isplatu kao segment postupka javne nabavke, izvršni direktor nije mogao crpiti ovlašćenje za isplatu iz tog Zakona, već je bio u obavezi da poštuje odredbu Statuta kojom je propisana prethodna saglasnost Odbora direktora", zaključuju iz "Aerodroma Crne Gore".

image