Srbija i Balkan

Bečka policija traži žene sa snimka: Vodi se istraga u vezi sa otmicom Danke Ilić

Danas su po nalogu bečkog tužilaštva objavljene slike na kojima se nalaze dve žene i dete. Članovi porodice nestale Danke polaze od toga da se radi o nestaloj devojčici, rekao je portparol bečke policije
Bečka policija traži žene sa snimka: Vodi se istraga u vezi sa otmicom Danke Ilić© LPD

Austrijska policija objavila je različite snimke i fotografije na kojima se nalaze dve žene i dete za koju se sumnja da je nestala Danka Ilić (2) iz Bora.

Portparol bečke policije Matijas Šuster izjavio je da je, nakon uvida u snimak koji je nastao na stanici u Beču,  rodbina nestale devojčice izjavila da je njemu najverovatnije upravo Danka.

"Trenutno se vodi istraga u vezi otmice deteta. Danas su po nalogu bečkog tužilaštva objavljene slike na kojima se nalaze dve žene i dete. Članovi porodice nestale Danke polaze od toga da se radi o nestaloj devojčici", rekao je Šuster.

On je istakao da identitet dve žene, koje se nalaze sa njom na video snimku, još nije poznat.

Bečka policija traži da se po nalogu javnog tužioca objavi snimak, kako bi se svi oni koji poznaju žene sa snimka i mesto na kojem se nalaze, odnosno gde se nalazi dete, hitno jave policiji.

"Nadamo se i molimo građane za pomoć, ako prepoznaju njih ili znaju mesto gde se nalazi devojčica, da stupe sa nama u kontakt", apelovao je Šuster.

On je podvukao i da bečka policija odlično sarađuje sa srpskim vlastima.

"Imamo veoma dobar i blizak kontakt sa srpskim vlastima vezano za devojčicu koja je nestala 26. marta. Danas smo po nalogu bečkog javnog tužilaštva objavili različite slike, na tim snimcima vidi se malo dete i još dve žene. Nakon uvida rodbine u taj video materijal vrlo je verovatno da je u pitanju nestala devojčica", rekao je Šuster za Tanjug. 

Bečka policija je ranije danas je u saopštenju objavila da se sve informacije u vezi sa slučajem mogu prijaviti na broj telefona +431 313 10 33 800 ili bilo kojoj stanici policije.

Dodaje se da je video-snimak austrijskim vlastima prosledio muškarac koji je na stanici "Šotenring" naišao na malo dete u pratnji dve odrasle žene i uočio sličnost između tog deteta i dvogodišnje Danke Ilić.

"Srpske vlasti su potom kontaktirale policiju u Austriji, a istragu o sumnji na otmicu deteta preuzela je bečka državna kriminalistička policija", piše u saopštenju.

Ranije saopštenje austrijske policije prenosimo u celosti:

"Dana 30. marta 2024. godine, srpski državljanin koji živi u Beču prijavio je srpskim vlastima sledeće: Čovek je bio u Prvom bečkom okrugu oko 20.00 časova kada je naišao na malo dete u pratnji dve odrasle žene na tramvajskoj stanici Šotenring. Pošto je uočio sličnost između devojčice i skoro dvogodišnjeg deteta nestalog u Srbiji, napravio je snimak ove tri osobe. On je snimak stavio na raspolaganje vlastima radi dalje istrage. Srpske vlasti su potom kontaktirale policiju u Austriji, pri čemu je istragu o sumnji na otmicu dece preuzela bečka kriminalistička policija.

Nakon što su rođaci nestale devojčice pogledali slike, pretpostavili su da je vrlo verovatno da je reč o devojčici iz Srbije."

Javni tužilac Austrije uključio se u potragu za Dankom

Informacije se mogu dati i bečkoj kriminalističkoj policiji na 01-31310-33800 ili u bilo kojoj policijskoj stanici, piše u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju policije nalog je izdat jer se sumnja na otmicu deteta i istovremeno pozivaju se svi koji poznaju žene ili znaju gde se one najave da se hitno jave policiji.

Danka Ilić nestala je 26. marta, u utorak, kod Banjskog Polja u Boru.

Za njom je raspisana i Interpolova žuta poternica, a zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me".

image