Srbija i Balkan

Sedmi dan potrage za Dankom Ilić: Čeka se da austrijske vlasti utvrde identitet devojčice na snimku

Interpol je raspisao žutu poternicu zbog nestanka dvogodišnje devojčice
Sedmi dan potrage za Dankom Ilić: Čeka se da austrijske vlasti utvrde identitet devojčice na snimku© Tanjug/MUP

Nastavlja se potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je u utorak nestala u Banjskom polju kod Bora. Sedmi dan potrage obeležen je pretragom divlje deponije na starom banjskom putu, članovi porodice daju izjave u policiji, a drugi deo istrage u fokusu ima pronalazak dve žene koje se nalaze na snimku iz Beča, a na kome se navodno vidi nestala devojčica.

Kako javlja dopisnica RTS-a, bečki MUP još nema konkretnu informaciju i saznanje o nestaloj devojčici.

"Ono što se sad radi u Beču jeste da se čeka bilo kakav izveštaj od bečke kriminalističke policije. Od istražitelja, onih koji su na terenu. S tim, da se ne radi samo sa bečkim, nego se radi i federalnim istražiteljima. Traži se bilo kakav detalj, fotografija, komad odeće. Od svega toga za sada nema ničega", navodi dopisnica RTS-a.

Isto potvrđuju i u MUP-u Srbije.

"Austrijske kolege intenzivno rade kako na identifikaciji i pronalasku devojčice, kako bi se utvrdilo da li se zaista radi o maloj Danki Ilić, kao i na identifikaciji te dve, kako je navedeno u svim saopštenjima, rumunske državljanke", kaže Bojana Otović iz Službe MUP-a za suzbijanje kriminala.

Što se tiče aktivnosti na teritoriji Republike Srbije, načelnik Uprave kriminalističke policije je sa načelnikom borske policije održao konferenciju u policijskoj upravi Bor.

"Oni su proširili istragu nakon analize svih preduzetih mera i radnji. Trenutno na terenu radi veliki broj policijskih službenika različitih specijalnosti, u cilju identifikacije svih činilaca i činjenica koje mogu dovesti do nekog pozitivnog epiloga", ističe Otović.

U Austriji pored bečke policije i federalni istražitelji

Posle snimka iz Beča na kojem je devojčica koja liči na Danku Ilić, u Austriji su na terenu, pored pripadnika bečke policije, i federalni istražitelji.

Portparol bečke policije Markos Vitrih za RTS je rekao da se radi o tekućoj istrazi, kao i da ne mogu odavati detalje iste, ali i da nemaju previše detalja.

Za sada nije poznato li su žene, za koje se sumnja da su pričale na rumunskom jeziku, i dalje na teritoriji Austrije ili su u nekoj drugoj zemlji.

Problem je, kako je portparol bečke policije objasnio, način na koji je taj video došao do policije. Svedok, Srbin iz Beča, snimak je poslao mejlom najpre srpskoj policiji koja je kontaktirala austrijsku policiju, ali je izgubljeno dosta vremena.

Oglasio se ambasador Srbije u Beču

Ambasador Srbije u Beču Marko Blagojević naveo je da je ambasada obavestila javnost, pre svega naše državljane o snimku devojčice koja odgovara opisu nestale Danke Ilić, a koji je nastao u centru Beča, prenose "Novosti".

"Uloga ambasade je bila da po pravilu obavesti i poveže što širi krug naših državljana i da skrene pažnju na ovaj slučaj i na mogućnost da se devojčica koja je nestala nalazi na teritoriji Austrije", rekao je ambasador.

Podseća da je srpska Ambasada u Beču uputila apel svima koji žive u Austriji da ukoliko imaju informacije o nestaloj devojčici to prijave policiji.

"Gotovo da nema naših sunarodnika ovde koji nisu upoznati sa tim slučajem i ono što očekujemo jeste identifikacija lica sa snimka koji je nastao u Beču kako bismo mogli da utvrdimo da li je to Danka Ilić za kojom se vodi potraga. Oni (austrijska policija) neprestano tragaju, a ta zona gde je nastao snimak je dobro pokrivena kamerama jer je to centar Beča i tu se sprovode antiterorističke mere", pojasnio je Blagojević.

Ističe da je odnos srpske i austrijske policije za svaku pohvalu.

"Oni čine sve što je u njihovoj moći i bave se aktivno ovim slučajem, tako da ne sumnjam da će nas uskoro obavestiti o tome da su identifikovali dete sa snimka. Naši građani koji nas kontaktiraju se veoma odgovorno ponašaju. To znači da nije bilo incidenata ni provokacija, upoznata su sva udruženja, svi su uključeni, a čak i pored srpskih, uključena su i komšijska udruženja sa prostora bivše Jugoslavije, takođe i privatna obezbeđenja, uticajne ličnosti koje su aktivne na društvenim mrežama. Svi se trude i niko ne smeta, već učestvuju i pomažu na vrlo pristojan način ukoliko dođu do neke informacije, bez ometanja", poručuje ambasador.

Blagojević kaže da je ambasada, takođe, u stalnom kontaktu sa srpskom policijom.

"U kontaktu smo i u koordinaciji sa našim MUP-om i u dogovoru sa njima smo to i uradili. U koordinaciji smo i sa austrijskom policijom koja je pokrenula istragu i sada očekujemo da austrijska policija utvrdi identitet lica koja se nalaze na ovom snimku", navodi Blagojević.

Kako navodi, jedna od najboljih saradnja između dve zemlje je upravo na polju saradnje dva ministarstva unutrašnjih poslova, tako da je tu komunikacija besprekorna.

"Stalno smo u kontaktu sa načelnikom UKP-a i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni zaista posvećeno rade na ovom slučaju. Mi smo u stalnom kontaktu, pratimo sve što je novo i što može da pomogne ili ubrza utvrđivanje istine u vezi sa ovim slučajem. Mi to delimo i sarađujemo zaista besprekorno i profesionalno", navodi ambasador Srbije u Beču.

Članovi porodice nestale devojčice u policiji

Kako pišu "Novosti", svi članovi porodice majke i oca nestale Danke danas i narednih dana će davati izjave u policiji.

Brat i otac Dankine majke, devojčicini ujak i deda, danas će dati izjave.

Devojčicini roditelji svaki dan od dana njenog nestanka u policiji daju izjave, kako bi se rasvetlili sve okolnosti njenog nestanka.

Kako prenosi RTS, od jutros u naselju gde je nestala mala Danka nema velike gužve, svi iščekuju šta će policija saopštiti posle pregleda snimka iz Beča na kojem su dve Rumunke sa devojčicom koja podseća na Danku.

Specijalistički timovi MUP-a pretražili su prethodnih dana okolinu kuće kod koje je devojčica nestala, tunel, podzemne kanale i šahte, šume i nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se devojčica tu nalazila.

Helikopteri MUP-a nadletali su širu oblast mesta nestanka devojčice.

Na nekoliko punktova nalaze se patrole policije. MUP nastavlja operativni rad.

Interpol je raspisao žutu poternicu, nakon što je državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio da je u subotu uveče na autobuskoj stanici u centru austrijske prestonice video devojčicu u pratnji dve žene koja, navodno, liči na Danku.

MUP Crne Gore upozorio svoje građane 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je danas da u toku potraga za nestalom devojčicom iz Srbije i zamolilo građane Crne Gore da ukoliko imaju informacije o nestaloj Danki Ilić, o tome obaveste kancelariju Interpola u Pogdorici.

Iz crnogorskog MUP-a su podsetili da je u vezi sa nestankom Danke Ilić Interpol raspisao žutu poternicu.

"Molimo sve građane da ukoliko raspolažu korisnim podacima vezanim za nestalu devojčicu, obaveste kancelariju NCB Interpola Podgorica na broj telefona 020/243-511, koji je dostupan 24/7", navodi se u saopštenju MUP-a Crne Gore, objavljenom na mreži Iks.

"Platforma 'Pronađi me' ispunila očekivanja"

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić ocenio je da je platforma "Pronađi me" ispunila očekivanja i da će, ako nestala devojčica bude pronađena živa, platforma ispuniti svrhu svog uvođenja.

On je naveo da je ponosan na reakciju građana kada je platforma pokrenuta nakon Dankinog nestanka, pohvalio je reakciju pripadnika MUP-a, medija i građana, za koje je rekao da su odgovorno pristupili platformi.

"Kakav god da bude ishod, Danka će se pamtiti po nečemu - da je promenila istoriju po pitanju potrage za nestalim licima i da ćemo svi na drugi način gledati i potragu za nestalim licima, a da će druge zemlje u regionu gledati da se ugledaju na nas i da urade isto", rekao je Jurić.

Naveo je da je dogovoreno da mreža Vajber postane deo platforme "Pronađi me", da će njihovi predstavnici doći u Srbiju za 10 dana da potpišu ugovor i objasnio da Vajber ima kapacitet da u minutu pusti 500.000 poruka sa fotografijama.

Jurić je podsetio da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima ovakvu platformu i naveo da je MUP Republike Srpske zainteresovan da bude deo nje.

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13.45 časova u Banjskom polju kod Bora, a danas je sedmi dan potrage za njom.

Devojčica je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Ona ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

image