Srbija i Balkan

Brisel: Počeo razgovora Beograda i Prištine o upotrebi dinara na KiM

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak nedavno je izrazio nadu da će se tokom današnjih razgovora "premostiti preostale razlike"
Brisel: Počeo razgovora Beograda i Prištine o upotrebi dinara na KiM© ФОТО ТАНЈУГ/ КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ

U Briselu je danas, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine, počeo sastanak direktora kancelarije za KiM Petra Petkovića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Sastanak je počeo malo posle 9 časova, a nakon tog sledi sastanak delegacije Beograda sa Lajčakom.

Glavna tema današnje runde dijaloga Beograda i Prištine trebalo bi da bude uredba takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Delegaciju Beograda predvodi glavni pregovarač i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok bi prištinsku stranu trebalo da predstavlja njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Ovo je četvrti put za nešto više od mesec dana da se u Briselu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak nedavno je izrazio nadu da će se tokom današnjih razgovora "premostiti preostale razlike".

On je ocenio da je prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača, koji je održan 25. marta, bio konstruktivan, da su obe strane imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove i da je zaključeno da je potreban još jedan sastanak.

Lajčak je 25. marta saopštio je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom tzv. CBK  o zabrani upotrebe dinara na KiM i da su razgovori pomogli da se "razjasne važni detalji".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle sastanka 25. marta u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM.

image