Srbija i Balkan

Austrijska policija: Osobe sa snimka su pronađene, svaka veza sa Dankom se jasno isključuje

Srpski državljanin koji živi u Beču prijavio je srpskim vlastima da je na tramvajskoj stanici Šotenring primetio malo dete u pratnji dve odrasle žene koje fizički podseća na Danku
Austrijska policija: Osobe sa snimka su pronađene, svaka veza sa Dankom se jasno isključuje© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Austrijska policija isključila je bilo kakvu povezanost Rumunki sa snimka sa nestalom Dankom Ilić, navedeno je u saopštenju rano jutros.

"Sada je razjašnjen identitet osoba sa slika i sa njima je uspostavljen kontakt. Na osnovu istrage i pratećih činjenica, veza između osoba prikazanih na objavljenim fotografijama i nestale devojčice iz Bora može se jasno i bez ikakve sumnje isključiti", saopštila je austrijska policija.

Kancelarija bečke državne kriminalističke policije nastavlja istragu o sumnji na otmicu dece.

Srpski državljanin koji živi u Beču prijavio je srpskim vlastima da je na tramvajskoj stanici Šotenring primetio malo dete u pratnji dve odrasle žene.

Uviđajući sličnost između devojčice na stanici i dvogodišnjeg deteta nestalog u Srbiji, on je napravio video snimak troje ljudi i podelio ga sa srpskim vlastima. Pošto su rođaci nakon pregleda slika izjavili da se najverovatnije radi o nestaloj devojčici, fotografije je objavila Uprava bečke državne policije 3. aprila 2024. godine po nalogu bečkog javnog tužilaštva, navodi se u saopštenju austrijske policije.

Austrijski sajt "Kosmo" izneo je tvrdnju da je pronašao dve žene i dete na osnovu snimka koji je snimio Srbin koji živi u Beču za koje se sumnja da je nestala Danka Ilić iz Bora u Srbiji.

Rumunska državljanka A.C.S. koji živi i radi u Beču, navodno jedna od žena sa snimka, u izjavi za taj sajt tvrdi da ona i njena majka nemaju nikakve veze sa kriminalnim miljeom i da nemaju nikakve veze sa otmicom deteta.
Rumunka je, navodi Kosmo, bila u Velsu kada je saznala da se njene slike dele na mrežama.

Video-snimak austrijskim vlastima prosledio je muškarac koji je na tramvajskoj stanici "Šotenring" naišao na devojčicu u pratnji dve odrasle žene i uočio sličnost sa dvogodišnjom Dankom Ilić.

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala prošlog utorka u Banjskom polju kod Bora, ušla je u deseti dan.

Policija nastavlja operativan intenzivan rad. Proveravaju se sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa nestankom devojčice. Policijske patrole i dalje su u Banjskom polju, a policija i dalje pretražuje teren.

Devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Nakon analize svega što je do sada preduzeto u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić, istraga na teritoriji Srbije je proširena i na Austriju, a Interpol je raspisao žutu poternicu.

image