Srbija i Balkan

Vanredna sednica Vlade Srbije, Vučić: Putujem u UN da pokušam da sprečim rezoluciju o Srebrenici

Vučić ministrima predočio koji važni događaji su pred Srbijom do 11. maja i poručio im da zaborave na izbornu kampanju u narednom periodu
Vanredna sednica Vlade Srbije, Vučić: Putujem u UN da pokušam da sprečim rezoluciju o Srebrenici© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

U Palati Srbija održana je vanredna sednica Vlade Srbije na kojoj je predsednik zemlje izneo niz važnih događaja koji su pred zemljom u narednom periodu.

Vučić je na otvaranju sednice rekao da su teški i važni zadaci pred Srbijom, bez obzira na to što će nova vlada uskoro biti formirana. On je zamolio sve ministre da posvećeno i odgovorno rade na izvršavanju svih zadataka, bez obzira ko će od njih biti u novoj vladi.

Pročitao je gust raspored, rekavši da je Srbija pripremljena za današnji nastavak dijaloga u Briselu, ali da se sve u Briselu pretvorilo u upakivanje istavljanje mašnice na kriminalne akte Kurtija, te da je sve što on uradi potrebno da se legalizuje i dobije saglasnost srpske strane.

Kako je rekao, problemi Srba na KiM će se nastaviti, jer će Kurti svoju agresiju protiv srpskog naroda posebno na severu nastaviti, Evropa i Amerika će nastaviti svoje glasno ćutanje, a svi ostali nemaju uticaja na prištinske vlasti niti su u situaciji da utiču.

On je najavio razgovore 8. aprila sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i rekao da će sa njim putovati ministar finansija Siniša Mali.

Posebna tema sa Makronom biće saradnja u oblasti namenske industrije.

"Srbija neće nijednu svoju fabriku da proda nekome da ima preko 50 odsto učešća u našim kompanijama", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da namenska industrija mora da poraste tri puta i dodao da će Srbija proizvesti više raketa nego Francuska.

Kako je kazao, loše su vesti o nestanku male Danke Ilić, policija je uhapsila dva lica koja su izvršila ubistvo, priznali su delo ubistva.

Priština ima većinu za ulazak u Savet Evrope, nemamo nikakve šanse

Vučić je rekao da će 16. aprila Parlamentarna skupština Saveta Evrope i da će biti potrebne većine da tzv. Kosovo uđe u tu organizaciju.

"Ono što tražim od vlade je da hitno formirate tim koji će da se bori, naše sanse su male, ali to ne znači da treba da dignemo ruke i plačemo", rekao je Vučić i naveo da nemamo nikakve šanse, ali da je potrebno da govorimo o argumentima kako je Dora Bakojani promenila svoje mišljenje.

Vučić je rekao da će 22. aprila Savet bezbednosti UN održati redovnu sednicu o Kosovu i Metohiji, a da će on o situaciji u našoj južnoj pokrajini razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i još najmanje 10 evropskih lidera.

On je precizirao da je 22. aprila redovna sednica Saveta bezbednosti o KiM.

"Na UNMIK-ov predlog, izveštaj je vrlo loš, zato što ne oslikava stvarno stanje na terenu", istakao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

Vučić je kazao da će se baviti i pitanjem Srebrenice u Ujedinjenim nacijama, te da će on otputovati u Njujork i boraviti tamo kako bi pokušao da izvrši uticaj.

"Planiram već 21. aprila da odem tamo i da budem šest, sedam, osam dana, da razgovaramo sa što više predstavnika", rekao je Vučić i poručio da nam ostaje da se borimo.

"Ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, jer je već doneta opšta rezolucija o genocidu, a pojedinačno je nefer da se ide dalje", rekao je Vučić.

On je od Vlade Srbije rekao da očekuje da se bore i dodao da će sam pričati sa predstavnicima pojedinih zemalja.

"Ali zamislite, recimo, da ne postoji takav akt u Ujedinjenim nacijama koji bi rekao da je Nemačka počinila genocid u Drugom svetskom ratu. Ne postoji. Nikada nije izglasana. Tako da, u svakom slučaju, ono što tražim od vas, to je da se angažujete na spoljno-političkom planu, mnogo više da se borite. Ja ću da dam sve od sebe, uključujući razgovore sa predsednicima afričkih zemalja", rekao je Vučić.

Ministrima je poručio da do 11. maja ne budu u političkoj kampanji uprkos zakazanim izborima u Beogradu, jer moraju da se bore za važna pitanja.

Sednici je prisustvovala i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministri i ljudi iz bezbednosnog sektora, vojske i policije i direktori javnih preduzeća.

image
VV inauguration
banner