Srbija i Balkan

Brnabić: Nadam se da će opozicija izaći na beogradske izbore

Neredi neće biti dopušteni ne samo u Beogradu, već ni u bilo kojoj drugoj lokalnoj samoupravi, a lokalni izbori neće biti objedinjeni, poručila je predsedica Narodne Skupštine
Brnabić: Nadam se da će opozicija izaći na beogradske izbore© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Nadam se da će opozicija ipak izaći na izbore za Skupštinu grada Beograda zakazane za 2. jun ove godine, izjavila je predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, ističući da ukoliko to ne urade, "to je onda njihova politička odluka koja treba da se poštuje".

Ona je kazala da su njena vrata za dijalog uvek otvorena i naglasila da neredi neće biti dopušteni ne samo u Beogradu, već ni u bilo kojoj drugoj lokalnoj samoupravi.

"Molim da se svi pridržavaju demokratskih vrednosti, a to su izbori. Dakle, nemojte samo da pretite ljudima da ćete pokušati da sprečite održavanje izbora. Ukoliko ne želite da učestvujete na njima to je vaša politička želja i politička odluka i mi ćemo je kao takvu poštovati, ali nemojte da pretite da ćete sprečavati druge ljude da glasaju, jer se to neće desiti. Srbija je zemlja vladavine prava, jakih institucija i ljudima će se omogućiti da glasaju", kazala je ona za TV Hepi.

Brnabić je naglasila i da joj se čini da je opozicija namerno ostala nedorečena i da su, kako kaže, neki od njih ostavili prostor da ipak izađu na izbore.

Predsednica Skupštine Srbije je dodala da se nadala da će sa opozicijom ipak moći da dođe do nekog dogovora i da se bar nastave razgovori i zajednički radi na stvarima koje su nesporne za dodatno poboljšanje izbornih uslova, podsetivši da je ona radila na unapređenju izbornog procesa od kad je postala i predsednica Vlade.

"Skupština nije rijaliti i nije mesto za preformanse. Mi svi imamo posebnu vrstu odgovornosti prema građanima, jer smo njihovi predstavnici i treba da im pokažemo da možemo da se dogovorimo. Juče sam rekla na sastanku da se plašim da je ovakvim odlukama dela opozicije jedan deo njih ušao u politički ćorsokak", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da mora da se nađe rešenje u interesu građana Srbije.

Brnabić je navela i da se lokalni izbori neće objediniti, jer kako objašnjava to bi bilo jasno kršenje ne samo zakona, već i demokratskih normi i principa.

"Treba da smanjimo unutrašnje tenzije da bi Srbija mogla da se suoči i odupre pritiscima, jer ne idu nam laka vremena", rekla je Brnabić.

image